Valoarea tranzactiilor imobiliare va creste anul viitor cu pana la 10%, la 500-550 milioane de euro, ca urmare a lichidarii de catre banci a activelor neperformante, care ar putea totaliza 300 milioane euro, potrivit datelor furnizate de compania imobiliara DTZ Echinox, informeaza Mediafax.
"Pentru 2012 anticipam o crestere moderata a volumului tranzactiilor imobiliare pana la 500-550 de milioane de euro, reprezentand un avans de 10% de la estimarea noastra pentru 2011. Estimarea se bazeaza pe ceea ce vor scoate bancile la lichidare in efortul lor de a se recapitaliza. Practic, obiectivul institutiilor financiare este sa atinga tinta de 9% capital propriu - Tier 1, asa cum a fost acesta stabilit in reglementarea Basel 3, al carei termen este sfarsitul lunii iunie 2012", a declarat Cristian Ustinescu, director de investitii la DTZ Echinox.

El estimeaza ca din cele cateva miliarde de euro cat cumuleaza imprumuturile cu garantii imobiliare cel putin 300 de milioane de euro vor veni din astfel de lichidari.

"Estimam ca diferenta pana la 500-550 de milioane se va concretiza in tranzactii tipice si cele alternative, precum agricultura, paduri si proiecte de energie verde", a spus Ustinescu.

DTZ mentine estimarea privind valoarea tranzactiilor imobiliare din acest an la aproximativ 500 milioane de euro.

In primele trei trimestre din acest an, potrivit DTZ, au fost incheiate tranzactii imobiliare in valoare de 273,6 milioane de euro, reprezentand o crestere cu 46% fata de acelasi interval din 2010.

In perioada analizata, proiectele mixte au atras cele mai mari fonduri, respectiv 66% din volumul total, acestea fiind urmate de sectorul rezidential, cu 20%.

Sectorul de retail a atras 7,9% din valoarea tranzactiilor, care au inclus doua centre comerciale, o galerie comerciala si o unitate de bricolaj, cumuland 21,5 milioane de euro.

De asemenea, in 2011 au fost incheiate doua mari tranzactii reprezentand preluari de portofolii. Prima a fost achizitia Europolis de catre CA Immo, care a preluat cladirile de birouri Europe House, Europolis Park Bucharest I & II si River Place. Aceasta a fost urmata de cumpararea de catre Immofinanz a portofoliului dezvoltatorului Adama. Grupul austriac a achizitionat 69,22% din actiunile Adama Holding Public pentru 42,43 milioane de euro. Portofoliul Adama include circa 1.500 de apartamente finalizate si zece proiecte in curs de planificare sau in diferite stadii de constructie.

CA Immo si Immofinanz au devenit astfel printre cei mai activi investitori imobiliari din Romania.

In afara acestor doua tranzactii mari au mai fost incheiate preluari de dimensiuni mai mici. Randamentele au ramas relativ stabile fata de anul trecut, situandu-se la 8% la spatiile de birouri, la 8,5% la retail si la 10% pentru proiectele logistice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri