CBRE Romania vrea sa ajunga la o cota de 30% din piata inchirierilor de birouri in acest an, care sunt considerate de compania de consultanta imobiliara cele mai atractive pentru investitori deoarece tranzactiile cu acest tip de proprietati necesita finantari mai reduse decat retailul.
"Pentru CBRE Romania, 2011 a fost cel mai bun an din ultimii trei, iar pentru 2012 ne propunem cresterea cifrei de afaceri fata de 2011. In plus, obiectivul pe termen mediu este extinderea platformei de servicii de pe piata locala. Vizam intrarea pe piata de property si project management. Un prim pas in acest sens este achizitia de catre CBRE a companiei EMCM, activa pe acest segment in Polonia, Cehia, Slovacia si Lituania", a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania, citat de Mediafax.

Firma a inregistrat in 2007, cel mai bun an, afaceri de 48 de milioane de lei. Ulterior, compania a mai facut publice informatiile financiare doar la nivelul anului 2009, acestea aratand o scadere drastica a afacerilor, la 8,7 milioane de lei, dar si reducerea numarului de brokeri si consultanti de la 100 la 53.

Pentru 2010, CBRE estima la inceputul anului trecut un avans de doua cifre a afacerilor.

Iorgu a adaugat ca la nivelul CBRE Romania, in 2011 o evolutie spectaculoasa a avut-o departamentul de birouri, care va fi intarit in acest an cu noi angajati.

"CBRE detine o cota de 20% pe piata de birouri, iar pentru acest an vizam cresterea la 30%", a aratat reprezentantul CBRE.
Suprafata de birouri tranzactionata de CBRE anul trecut a fost de circa circa 66.000 metri patrati, din care 58.400 metri patrati in Bucuresti si 7.750 metri patrati in tara.

Pe piata de retail, CBRE reprezinta in exlusivitate proiecte totalizand 150.000 de metri patrati, respectiv Adora Mall din Craiova dezvoltat de compania portugheza Sonae Sierra, Coral, apartinand Cora Romania, si Cora din Brasov.

Pe piata de spatii industriale, doar in ultimele doua luni din 2011, compania a intermediat doua tranzactii totalizand 18.000 de metri patrati.

"Am angajat oameni si vom angaja si in acest an, principala schimbare in 2011 fiind aducerea unui expat la conducerea departamentului de capital market, ceea ce arata ca CBRE crede in piata din Romania", a spus Iorgu.

In opinia sa, piata de birouri din Romania este cea mai atractiva in prezent pentru investitori, deoarece exista proprietati de calitate care ar putea atrage cumparatori.

"Investitorii straini vad Romania intr-o lumina mai buna decat o vedem noi. Fondurile de investitii si dezvoltatorii aseaza Romania in contextul Europei Centrale si de Est. Romania este la distanta de Polonia, unde preturile sunt prea sus si este mai stabila decat Ungaria. In plus, moneda nationala a trecut printr-o perioada lunga de stabilitate. Toate acestea sunt semnale pozitive pentru investitori, care se uita cu atentie la Romania", a apreciat Iorgu.

El considera ca desi cifrele arata ca Polonia este pe departe cea mai atractiva pentru fondurile de investitii, preturile au ajuns exorbitante, astfel ca tranzactiile se fac la yielduri (randamente) de 6% sau chiar mai putin de 6%.

"Romania este la 2 puncte procentuale peste aceste niveluri. In aceste conditii, atentia se va muta spre Est. Elementul principal de care depinde insa dezghetarea tranzactiilor este finantarea, respectiv existenta si costul acesteia. Conditia principala ca piata de investitii sa se deblocheze este ca diferenta dintre yieldul investitiei si costul finantarii sa fie de peste un punct procentual", a precizat sursa citata.

In opinia sa, numarul tranzactiilor cu proprietati imobiliare ar putea creste in acest an, dar finantarea va mai usor de obtinut pentru proiecte de sub 100 de milioane de euro.

"Asta face ca tranzactiile sa fie orientate spre birouri, iar singurii care vor primi finantare vor fi fondurile puternice si dezvoltatorii cu experienta", a apreciat Iorgu.

In ceea ce priveste piata de consultanta imobiliara, el considera ca, avand in vedere ca in ultimii ani au avut loc putine tranzactii de vanzari propriu-zise si piata a fost focusata mai ales pe servicii de inchiriere, au inceput sa se diferentieze consultantii de brokeri.

"Atunci cand reusesti sa reprezinti clientul foarte bine, sa-i umpli cladirea sau sa-i aduci economii la renegocierea unui contract de leasing, atunci reusesti sa ramani in piata. Vom vedea in continuare un numar mult mai restrans de companii, dar mai solide", a conchis Iorgu.

Pe piata de consultanta imobiliara din Romania, cele mai importante companii, dupa cifra de afaceri, sunt Colliers International, Coldwell Banker, DTZ Echinox, CBRE si Cushman&Wakefield.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri