Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox estimeaza ca a incheiat anul 2011 cu o cifra de afaceri in crestere cu 10% fata de 2010 si prognozeaza acelasi avans si pentru acest an, serviciile de pe piata de retail reprezentand jumatate din veniturile de anul trecut, scrie Mediafax.
In aceste conditii, cifra de afaceri a companiei, una dintre cele mai mari din piata de profil, ar putea ajunge in jurul valorii de trei milioane de euro. Consultantul a avut in 2010 afaceri de 2,8 milioane de euro, in crestere cu aproape 10% fata de 2,5 milioane de euro in 2009.

"Am avut o crestere mica si sustenabila in ultimii doi ani pentru ca din 2009 structura de costuri este stabila, ceea ce ne-a asigurat profit in ultimii trei ani. In 2010 am avut o crestere de circa 10% fata de 2009, iar pentru 2011 estimam un avans similar. Pe profit inca facem calcule. Este greu de estimat care va fi cifra de afaceri pentru acest an, dar ne propunem o crestere stabila avand in vedere structura costurilor", a declarat, Oana Iliescu, managing director DTZ Echinox.

Ea a explicat ca in 2011 a avut loc o modificare a ponderii diferitelor departamente in structura cifrei de afaceri comparativ cu 2010. Astfel, daca in urma cu doi ani cresterea cifrei de afaceri a fost generata mai ales de tranzactiile pe segmentele de office si pe retail, anul trecut jumatate din incasari a fost generata de activitatea de brokeraj si de serviciile de property management pe sectorul de retail.

"Suntem implicati in toate proiectele de retail importante, sub o forma sau alta. Estimam ca acesta va fi motorul de crestere si in continuare, desi numarul de proiecte care vor fi finalizate in acest an este destul de redus. Principalii jucatori continua extinderea, ceea ce va genera in continuare miscare pe piata. Ochii acestora stau tintiti pe zona Lipscani, care in lipsa unor livrari noi ar putea deveni, pe termen mediu, o alternativa. Va fi greu, pentru ca multe cladiri au nevoie de renovare, dar interesul este foarte mare. Primul pas a fost facut, de catre proprietarii de restaurnate si de Adidas, care a deschis deja un magazin in zona", a spus Iliescu.

O alta tendinta care ar putea sa se manifeste pe piata de retail in perioada urmatoare este, in opinia reprezentantilor DTZ, restructurarea centrelor de retail deja existente, respectiv reamenajarea spatiilor si actualizarea mixului de chiriasi.

"Am fost implicati in procesul de relansare a Iris Shopping Center din Titan, singura investitie de acest tip din tara, care a dus la rezultate foarte bune, peste asteptari. In perioada urmatoare am putea vedea o intensificare a acestei tendinte de revitalizare a proiectelor vechi", a adaugat Iliescu.

Compania a intermediat anul trecut o suprafata de 40.000 metri patrati de spatii comerciale, in proiecte exclusive si ne-exclusive. DTZ a reusit, la sase luni de la numirea ca agenti co-exclusivi, inchirierea a circa 20% din suprafata centrului comercial MegaMall din Pantelimon, care a obtinut de curand PUZ-ul, constructia urmand sa inceapa in acest an. Consultantul a intermediat de asemenea inchirierea a 10.000 de metri patrati pentru reteaua H&M, de la intrarea acestora in Romania.

Pe piata de birouri, DTZ a intermediat in 2011 tranzactii totalizand peste 29.000 de metri patrati. In acelasi timp, compania a incheiat cinci tranzactii de achizitie pe piata rezidentiala de lux, in valoare de circa 10 milioane de euro, inclusiv preluarea unui complex de 33 de apartamente in zona Herastrau de catre un fond de investitii.

DTZ Echinox are in prezent circa 60 de angajati si, in functie de cifra de afaceri din 2010, este numarul trei in piata de consultanta imobiliara locala, dupa Colliers si Coldwell Banker.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri