Chiriile spatiilor de birouri se vor mentine în acest an în jurul valorii de 18-20 euro pe metru patrat, iar randamentul investitiilor se va reduce de la 10 la 8-9%, sustin analistii de pe piata imobiliara. „Estimam ca nivelul chiriilor va ramâne la aceeasi valoare ca în 2005
Nu sunt suficiente spatii de calitate, iar clientii nu vor sa plateasca chirii mai mari decât în alte state europene si pe produse de mai mica valoare”, a declarat Mihaela Raducanu, director al departamentului închirieri în cadrul companiei Regatta.

Opinia ei este împartasita si de Catalina Jigman, manager departament comercial al companiei imobiliare Eurisko, care a apreciat ca nivelul chiriilor nu va suferi modificari majore, deoarece si anul acesta oferta nu va face fata nivelului cererii.

Clasa A mai are potential

Alti analisti imobiliari apreciaza însa ca, în acest an, am putea asista totusi la o usoara crestere a chiriilor pentru cladirile de birouri clasa A, dar va fi o evolutie temporara. „Credem ca se va simti o usoara crestere a chiriilor pentru clasa A, de la 18 la 19 euro pe metru patrat, însa în masura în care se vor livra pe piata proiectele promise pentru 2007-2008 exista si motive sa credem ca aceasta va fi o crestere temporara. Odata cu marirea ofertei, pretul va coborî la 18 euro pe metru patrat în orizontul urmatorilor doi ani”, a declarat Mihai Ghircoias, seful departamentului birouri al CB Richard Ellis (CBRE).

Randamente in scadere

În ceea ce priveste evolutia randamentelor investitiilor, analistii imobiliari au mentionat ca acestea se vor reduce, ajungând pâna în jurul valorii de 8-9%. „Randamentele se vor situa între 8 si 9%, dar acestea reprezinta niveluri peste tarile din regiune, precum Budapesta sau Varsovia, unde stocul de spatii de birouri este si mai mare decât cel din Bucuresti”, a apreciat Catalina Jigman. Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vânzare sau închiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul si s-a situat anul trecut în jurul valorii de 10%.

„Piata se dezvolta si o mare parte din proiectele în curs de livrare vor fi vândute investitorilor institutionali. Calitatea acestora este din ce în ce mai buna si, de asemenea, si calitatea contractelor si a clientilor se îmbunatateste”, a precizat Ghircoias.

Concurenta fondurilor de investitii

În opinia sa, fondurile destinate investitiilor în spatii de birouri în România sunt din ce în ce mai mari si de aceea va avea loc un numar tot mai mare de tranzactii de acest tip. „Din punctul de vedere al randamentelor, trebuie sa tinem seama de faptul ca vom concura cu tari din regiune si nu cred ca vom putea pretinde randamente mai scazute decât cele din Ungaria sau Cehia, piete cu un grad de maturitate mai ridicat decât al nostru. Din acest punct de vedere, cred ca exista o limitare a valorilor pâna la care pot coborî aceste randamente”, a adaugat oficialul CBRE.

El a mentionat ca investitorii institutionali sunt foarte interesati de piata româneasca, dar ca, probabil, în 2006 nu vor avea loc tranzactii importante pe acest segment al pietei. „Acestia sunt deja în procesul colectarii de informatii si cunoastere mai aprofundata. În mod sigur se vor implica pe piata româneasca, însa momentul la care se va întâmpla acest lucru depinde si de dimensiunea si de calitatea produselor oferite”, a mai aratat Ghircoias.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Preturi uriase de 4.000 euro/mp pentru locuinte de lux in Capitala