Fondul sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) a raportat pentru anul trecut un profit atribuibil actionarilor de 18,77 milioane euro, de 2,7 ori mai mare fatade anul precedent.
Veniturile din chirii au crescut cu 50,7%, de la 21,2 milioane euro la 32,06 milioane de euro, reiese din raportul preliminar transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat din Mediafax.

Cea mai mare parte din venituri a provenit din segmentul de birouri (15,38 milioane de euro) si cel de retail (14,84 milioane de euro).

"Rezultatul este datorat performantelor ridicate continue ale activelor grupului, achizitiei oportune a cladirii de birouri (foto) din Calea Floreasca, Bucuresti, in luna decembrie a anului 2010 si a incheierii unui acord de solutionare cu vanzatorii portofoliului Raiffeisen (n.r. Avrig 35) cu privire la neindeplinirea unor obligatii pe care acestia si le-au asumat fa tade grup", se arata in raportul mentionat.

Fondul a cumparat imobilul de birouri din Calea Floreasca pentru 27,6 milioane de euro, preluand totodata si datorii de 73,6 milioane de euro. Floreasca Business Park are ca principali chiriasi firme precum Oracle, Xerox, Holcim sau General Electric.

Totodata, NEPI a cumparat in 2008 un portofoliu format din 18 cladiri de birouri de la grupul de dezvoltare imobiliara Avrig 35. Ulterior, Fondul a decis sa renunte la sediul Raiffeisen din Constanta, in baza unei optiuni din contractul de cumparare, care prevedea posibilitatea de a vinde inapoi proprietatea catre Avrig 35. Vanzarea sediului era programata pentru anul 2010, la un pret de 5,8 milioane de euro, insa partile au ajuns la un acord financiar abia in august 2011.

Acordul de solutionare a dus la transferul proprietatii din Constanta catre vanzator, iar NEPI a castigat din penalitati pentru indeplinirea obligatiilor asumate de catre vanzator cu intarziere.
Fondul mai avea de recuperat aproximativ 2,4 milioane de euro la sfarsitul anului, suma garantata prin cel putin trei proprietati detinute de grupul din care face parte vanzatorul.

Acordul incheiat cu vanzatorii portofoliului Raiffeisen a dus la cresterea veniturilor extraordinare si datorita acestui lucru administratorii au decis sadistribuie un dividend de 20,25 euro pe actiune pentru 2011, cu 15% mai mare fatade 17,61 euro atribuibil in anul precedent.

Pentru primul semestru, fondul va acorda actionarilor un dividend de 9,77 euro, iar pentru semestrul doi valoarea dividendului va fi de 10,48 euro.

Fondul a inregistrat pierderi de 4,9 milioane euro din activitatea financiara, cu 16,6% mai mici fatade cele din 2010, de 5,9 milioane euro.

Castigurile curente atribuibile actionarilor aproape s-au dublat, de la 11,66 milioane de euro la 23,07 milioane de euro.

La finele lunii decembrie, fondul avea datorii de 186,96 milioane euro, cu 8,8% mai mici decat la sfarsitul anului trecut, de 205,05 milioane euro.

Portofoliul acestuia cuprinde proprietati de tip retail, birouri si proprietati industriale in Romania si Germania. In Romania, principale active sunt parcul comercial European Retail Park din Braila si proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti. Recent, NEPI a cumparat complexul de birouri City Business Centre din Timisoara, valoarea tranzactiei putandu-se ridica la cel mult 92 de milioane de euro.

NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piatacreat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.

Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata miercuri la pretul de 14,3 lei. La acest pret, capitalizarea fondului este de 1,46 miliarde lei (335,6 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri