Chiriile prime ale birourilor si spatiilor de retail sunt estimate sa ramana stabile in acest an, ca si randamentele investitiilor, in timp ce volumul tranzactiilor se va inrautati, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Oferta limitata de noi spatii de birouri va determina o revenire a preinchirierierilor pe acest segment, in special atunci cand se doreste preluarea unor spatii mari, considera consultantii Colliers.

2011 a fost un an in care inchirierile de spatii de birouri au fost mai mari decat in anul precedent, ceea ce a determinat si o scadere a spatiiilor bune disponibile. Analistii Colliers se asteapta ca volumul inchirierilor din 2012 sa fie similar cu cel din 2011.

In ceea ce priveste focusul din retail, acesta nu se va indrepta doar asupra Bucurestiului si oraselor mari, ci si spre centrele comerciale performante din orasele medii. In 2012, oficialii Colliers se asteapta sa aduca pe piata doar jumatate din suprafata livrata in 2011, avand in vedere ca doar cateva proiecte sunt in constructie.

Totusi, cererea de spatii de retail este de asteptat sa creasca in acest an, avand in vedere cresterea mica, dar stabila, a vanzarilor retailerilor in 2011, se mentioneaza in raport.

Totusi, chiriile si gradele de neocupare vor ramane stabile, cu mici cresteri in cele mai performante centre comerciale.

In ciuda faptului ca perspectivele macro economice ale Romaniei raman pozitive, conditiile de finantare mai aspre vor limita semnificativ activitatea de investitii, in prima jumatate a anului.

In raportul Colliers, dedicat pietelor din Europa de Est, se mentioneaza ca Romania este in prezent intr-o pozitie mult mai stabila in contextul „furtunii economice”, decat acum trei ani. „Imediat ce bancile se intorc in piata, cresterea va reveni rapid”, se mentioneaza in raportul companiei.

Oficialii Colliers spun ca tranzactii in valoare de circa 200 de milioane de euro au fost initiate si ar putea sa se inchida in 2012.

Piata terenurilor a inceput sa isi revina, chiar daca intr-un ritm mai lent in 2011. Pentru 2012, oficialii Collier estimeaza o evolutie similara, cererea fiind acoperita in special de retailerii care opereaza big box-uri si de dezvoltatorii de birouri.

Oferta de terenuri aflate la vanzare este de asteptat sa creasca, ceea ce va pune presiune asupra preturilor mai ales in acele zone care sunt percepute ca avand un potential mai mic de dezvoltare imediata.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri