Peste trei saptamani e preconizata sa inceapa constructia "simbolului" Capitalei, asa cum il numesc autoritatile. "Esplanada" este numele viitorului minioras din centrul Bucurestiului, care va avea mall-uri, centre de afaceri, birouri, sali de conferinte, hoteluri, terase etajate si parcuri suspendate si va fi amplasat la intersectia bulevardelor Unirii, Nerva Traian, Octavian Goga si Mircea Voda. Proiectul, evaluat la circa 800 de milioane de euro - bani proveniti din parteneriat public-privat - este primul de acest gen in Romania. Cat priveste suma alocata, aceasta depaseste cu mult investitiile in constructia galeriilor comerciale deja existente in Bucuresti. Deocamdata insa terenul destinat "Esplanadei" este sufocat de gunoaie si moloz.

Proiectul "Esplanada", cel care presupune realizarea si amenajarea unei zone pietonale si a unor spatii comerciale pe o suprafata de circa 10 hectare, ar putea demara la sfarsitul lunii martie. Abia atunci se vor finaliza negocierile privind grandiosul proiect, din zona centrala a Capitalei, dupa cum a declarat pentru Rompres ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Negocierile se desfasoara intre Ministerul Transporturilor, care detine spatiul pe care se va dezvolta acest proiect si compania TriGranit, castigatoarea proiectului de parteneriat public-privat in urma unei licitatii.
Cele doua institutii au semnat in octombrie 2004 un acord de proiect, in baza caruia au stabilit ca vor actiona conform unui plan de activitate in care sunt prevazute etapele de negociere si clauzele contractului de parteneriat public-privat, iar investitiile necesare pentru proiectul "Esplanada" vor atinge aproximativ 800 de milioane euro, fiind cea mai mare investitie de acest gen din aceasta zona a Europei.

"Sper ca investitia sa fie dusa la bun sfarsit pentru ca mi se pare hilar ca in centrul Bucurestiului sa existe terenuri virane dupa atatia ani de la revolutie si nu s-a reusit ca acest spatiu sa devina o emblema a Capitalei. Nu cred ca emblema Bucurestiului trebuie sa fie neaparat Casa Poporului, ci si un centru comercial, cum este acest proiect conceput ca un centru civic", a spus ministrul Borbely.

Complex de 107.140 metri patrati

Pe actualul amplasament din centrul Capitalei urma sa se construiasca Centrul de Creatie si Cultura "Cantarea Romaniei", investitie abandonata dupa 1990. Printr-o hotarare de Guvern, in 2004 s-a aprobat programul prioritar de reconversie functionala a amplasamentului "Esplanada",in concordanta cu prevederile Planului de Urbanism General al Municipiului Bucuresti.

Suprafata amplasamentului este de 107.140 metri patrati. Cel mai mare spatiu va fi alocat birourilor, 75.000 de metri patrati, spatiile comerciale vor ocupa 40.000 de metri patrati, iar locuintele si suprafetele destinate activitatilor sportive si culturale vor avea fiecare cate 30.000 de metri patrati.

Centrul cuprinde si spatii hoteliere, precum si parcari etajate, iar imobilele pentru birouri, hoteluri si locuinte vor fi construite pe 20 de etaje si vor avea standarde ridicate de confort si dotari corespunzatoare. Realizarea proiectului "Esplanada" va dezvolta zona de sud a orasului, neglijata in proiectele de investitii imobiliare, va ridica standardul si va reduce presiunea pe zona de nord a Bucurestiului. Noul proiect ar urma sa beneficieze si de o statie de metrou, care va lega ansamblul de statia Unirii.

Profil TriGranit

Analistii imobiliari apreciaza ca in urmatorii patru ani piata imobiliara romaneasca va absorbi fonduri de peste 2 miliarde euro. TriGranit Developement Corporation, un nume de referinta pe piata imobiliara internationala, a anuntat deja cel mai ambitios proiect de investitii care priveste zona imobiliara autohtona. Actionarii TriGranit, printre care se numara si descendenti ai renumitei familii de bancheri Rothschild, se vor implica in proiectul "Esplanada", care poate fi trecut cu succes la capitolul cel mai amplu proiect imobiliar din Europa Centrala si de Est, investitia fiind estimata la peste un miliard de euro.
Corporatia TriGranit, cu capital american, canadian si britanic, a investit deja in Romania intr-un centru comercial multifunctional, la Cluj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri