RA-APPS a stabilit recent preturile de pornire pentru vanzarea primelor 25 de proprietati din cele peste 700 care vor fi puse in vanzare, iar anuntul a starnit valva in piata imobiliara.

Ce vinde statul

"Consider ca este netransparenta si superficiala metoda prin care RA-APPS incearca sa isi valorifice activele. Vanzarea activelor si publicitatea anterioara acesteia ar trebui sa respecte niste proceduri stricte pentru a asigura o comunicare eficienta catre toti potentialii cumparatori si obtinerea celor mai eficiente rezultate in urma vanzarii", spune Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluare al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, unul din cei mai importanti jucatori din piata de profil.

Sergentu este de parere ca din felul in care proprietatile sunt prezentate de RA-APPS nu se intelege explicit care este potentialul lor si nici nu exista criterii valide pentru aprecierea valorii acestora.

O opinie similara impartaseste si Robert Mocanu, consultant evaluator in cadrul Darian, cea mai mare companie de evaluare din Romania. "Majoritatea imobilelor au datele incomplete. De exemplu, nu apar suprafetele construite, desfasurate sau utile aferente fiecarei proprietati in parte, conditia cladirilor, starea de degradare etc. In plus, la terenuri nu cunoastem localizarea exacta, regimul juridic (intravilan sau extravilan), deschidere si utilitati", spune Mocanu.

Favorizeaza persoanele care stiu proprietatile


"Desi la unele dintre proprietati pretul de pornire poate fi in linie cu piata, in cazul proprietatilor de patrimoniu sau a celor cu o valoare exceptionala, modalitatea aleasa de prezentare si de vanzare este total nepotrivita si cu siguranta va favoriza persoanele interesate ce au cunoscut in prealabil proprietatile. In acelasi timp, multi investitori potentiali vor fi exclusi pentru ca nu inteleg pe deplin ce se afla in spatele indicatiilor sumare oferite", subliniaza specialistul DTZ Echinox.

Daca s-ar dori maximizarea venitului din vanzarea acestor proprietati, Bogdan Sergentu spune ca ar trebui ca macar pentru imobilele cu o valoare semnificativa sa fie dat publicitatii un pachet complet de informatii, cu planuri si fotografii. De asemenea, ar trebui angajati agenti de vanzare care sa identifice potentialii cumparatori si care sa aiba libertatea de a prezenta si promova proprietatile respective prin vizite la fata locului.

"Este exclus ca un investitor din afara sistemului sa plateasca milioane de euro pe o proprietate pe care nu a vazut-o niciodata si despre care cunoaste doar informatii precum adresa, suprafata terenului si cateodata si suprafata construita", mai spune consultantul.

Ce preturi a stabilit RA-APPS


Cea mai ieftina proprietate scoasa la licitatie de catre RA-APPS este o vila si un teren de aproape 1.000 mp din comuna Snagov, judetul Ilfov, pentru care pretul de pornire a fost stabilit la 48.000 euro plus TVA.

Cea mai scumpa proprietate este hotelul Dacia (foto) din Neptun-Olimp, judetul Constanta, pentru care licitatia va incepe de la 2,4 milioane de euro plus TVA. Pe langa hotelul si barul scoase la vanzare, proprietatea beneficiaza de un teren cu o suprafata de aproape 8.000 mp.

Desi RA-APPS a facut publica lista cu primele 130 de imobile care vor fi scoase la licitatie, au fost stabilite preturi doar pentru 25 de proprietati.

"Acum o luna erau peste o suta de proprietati, iar in prezent sunt doar 25, foarte putine din Bucuresti. Dupa parerea mea, au aparut chiar proprietati noi. In plus, ma mira ca o institutie a statului roman scoate imobile la licitatie in valute straine”, spune Dorel Nita, coordonatorul platformei Analize Imobiliare a portalului imobiliare.ro.

Ce spune legea


Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 101 din 25 noiembrie 2011, care reglementeaza vanzarea imobilelor aflate in proprietatea statului si administrate de RA-APPS, anuntul de vanzare trebuie sa cuprinda: a) adresa postala, descrierea si datele de identificare ale imobilului supus vanzarii; b) locul, data si ora inceperii licitatiei deschise cu strigare; c) numele, prenumele si numarul de telefon ale persoanei desemnate sa dea relatii privind dosarul de prezentare, garantia si taxa de participare la licitatie; d) pretul de pornire a licitatiei deschise cu strigare.

Pana in prezent, RA-APPS a facut publice adresele a 130 de proprietati din cele peste 700 care vor fi scoase la vanzare si a stabilit preturile pentru 25 de imobile, data si locul licitatiilor, precum si numele persoanei care poate da detalii despre o anumita proprietate nefiind inca facute publice.

RA-APPS si Secretariatul General al Guvernului, institutie in subordinea careia se afla regia, nu au raspuns solicitarilor wall-street.ro pana la publicarea acestei stiri.

Sursa foto: hoteldacia.apps.ro






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri