Un stoc de birouri moderne similar cu cel din Bucuresti, o cerere de spatii tot mai mare din partea multinationalelor si dinamismul dezvoltatorilor, care inca mai construiesc, sunt cateva dintre avantajele cu care Timisoara continua sa atraga atentia companiilor care vor sa intre sau sa se extinda in Romania.
Din punct de vedere al pietei imobiliare, Timisoara nu este doar liderul din vest, ci reprezinta singurul oras din afara Capitalei cu un stoc de birouri construite la standarde internationale, arata un studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle in parteneriat cu Ralf Consulting.

Stocul modern de spatii de birouri din Timisoara este estimat la 89.800 mp, dintre care jumatate reprezinta cladiri de clasa B. Din stocul disponibil de clasa A, peste 70% se afla in proiectul City Business Centre (foto), unde au fost finalizate pana in prezent trei cladiri, potrivit studiului citat.

Analiza Joness Lang LaSalle nu include si stocul de clasa B, estimat la 26.500 mp, unde peste 50% dintre birouri sunt goale.Pentru cladirile clasa A, rata de neocupare este de circa 7%, in timp ce pentru spatiile clasa B, urca la 10.

„O serie de companii prezente in City Business Centre si in alte cladiri moderne si-au exprimat intentia de a-si extinde operatiunile din Timisoara. Aceste companii sunt jucatori din IT&C, auto, dezvoltari de produse sau servicii. In total, estimam ca cererea activa este de 50.000 – 70.000 mp”, sustin reprezentantii Jones Lang LaSalle.

Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Timisoara variaza intre 15 si 17 euro/mp plus TVA, la care se adauga service charges de 3-3,5 euro/mp plus TVA.

Pe langa proiectele existente, o serie de cladiri se afla in curs de dezvoltare: Fructus Plaza (un proiect mixt), care va cuprinde 8.000 mp si urmatoarele doua cladiri ale City Business Centre, cu 7.800 mp, respectiv 8.500 mp.

Nu doar piata de birouri s-a dezvoltat in ultimii ani. Pe zona de retail, centrul comercial Iulius Mall din Timsioara si-a dublat suprafata fata de 2009, ajungand la 67.000 mp si si-a imbunatit mixul de chiriasi cu nume precum Inditex (proprietarul Zara), H&M, C&A si Starbucks. Chiriile spatiilor de retail variaza intre 35-40 euro/mp plus TVA, potrivit Jones Lang LaSalle.

Cine a pariat pe Timisoara in ultimii ani:

Timisoreanul Ovidiu Sandor a dezvoltat trei cladiri de birouri in centrul orasului si are in plan inca doua. Recent, fondul de investitii NEPI a cumparat intregul proiect de birouri, intr-o tranzactie de circa 92 de milioane de euro.

SAP Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de software de business la nivel mondial, a inceput recent angajarile pentru centrul de consultanta SAP Nearshore Center din Timisoara, unde va angaja peste 60 de persoane pana la sfarsitul anului.

Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall Timisoara, a deschis centrul comercial in 2005 si l-a extins patru ani mai tarziu. In 2010, Iulius Mall a raportat afaceri de 14,6 milioane de euro, iar in primele noua luni din 2011, incasarile au ajuns la 11,5 milioane de euro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri