Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3 pana la 7 ori mai reduse decat in majoritatea statelor europene, desi s-au dublat in perioada 2007-2011, ajungand la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, citat de Mediafax.
In Romania, preturile terenurilor agricole difera foarte puternic intre regiuni. In zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, in timp ce in zonele de langa Bucuresti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arata in cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimeaza un avans al preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.

Astfel, pretul mediu la nivel national era in 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fata de 927 de euro in 2007 si 1.700 de euro in 2010.

Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.

"Suprafata de teren disponibila spre vanzare in prezent in Romania este estimata la 500.000 de hectare. In general, este aproape imposibil sa gasesti parcele mari de teren de vanzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizari, generatii dupa generatii. Suprafetele mari sunt foarte rare. In aceste conditii, este posibila achizitia unor suprafete mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucati sau prin cumpararea unui teren deja comasat. In acest caz, ofertele sunr rare si foarte scumpe", se mentioneaza in raport.

Valoarea de piata a unei suprafete mari de teren este in general cu 50% mai mare decat cea a loturilor de dimensiuni mai mici.

"Comasarea terenurilor mici in loturi mai mari in scopul cresterii productivitatii si a eficacitatii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol", apreciaza sursa citata.

In ceea ce priveste terenul forestier, in Romania acesta are o suprafata de sase milioane de hectare (25% din aria tarii), din care circa patru milioane de hectare sunt detinute de stat. In Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafata totala a tarii.

Pretul padurilor din Romania este cuprins intre 2.000 si 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vandut in Romania cu circa 70 de euro pe metru cub.

In aceste conditii, analistii DTZ apreciaza ca investitorii sunt din ce in ce mai interesati de terenurile agricole din Romania, avand in vedere ca in celelalte tari europene are loc o reasezare a preturilor pe acest segment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri