14 Martie 2012

Topul celor mai scumpe piete de birouri: Cine este noul lider



Clasamentul celor mai scumpe piete de birouri s-a schimbat din nou anul trecut, Hong Kong urcand de pe locul al treilea pe prima pozitie si devansand Londra si Tokyo, care au fost lideri in 2010 si 2009, arata un raport al consultantului imobiliar The Advisers/Kinght Frank.

Locul 10: Sydney

Orasul australian Sydney a coborat doua locuri anul trecut, ocupand pozitia a zecea in topul celor mai scumpe piete de birouri din lume. Companiile platesc in medie o chirie anuala de 686 euro/mp.

Locul 9: Geneva

Pe locul al noulea in topul celor mai scumpe piete de birouri din lume se afla orasul elvetian Geneva. Pentru un birou in Geneva, o companie plateste anual o chirie de 698 euro/mp.

Locul 8: Londra (City)

Zona City din Londra a coborat anul trecut de pe locul sapte pe locul al optulea, chiria medie fiind de 706 euro/mp.

Locul 7: Perth

Perth, capitala Australiei de Vest, a intrat in topul celor mai scumpe zece piete de birouri, clasandu-se pe locul al saptelea. O companie plateste pentru un spatiu in Perth o chirie anuala de 718 euro/mp.

Locul 6: Singapore

Singapore s-a mentiut pe locul al saselea in topul celor mai scumpe piete de birouri, cu o chirie medie de 728 euro/mp/an.

Locul 5: Paris

Pe acelasi loc s-a mentinut si Paris, care ocupa si in 2011 pozitia a cincea in clasamentul celor mai scumpe piete de birouri, conform companiei de consultanta imobiliara Knight Frank. Chiria anuala pentru birourile din Paris ajunge la 830 euro/mp.

Locul 4: Moscova

Moscova s-a mentinut si anul trecut pe locul al patrulea in topul celor mai scumpe piete de birouri, cu o chirie anuala de 926 euro/mp.

Locul 3: Tokyo

Tokyo, care in 2009 detinea titlul de cea mai scumpa piata pentru birouri, a coborat anul trecut pe locul al treilea, potrivit raportului Knight Frank. Companiile platesc in medie 988 euro/mp/an pentru birourile inchiriate in capitala Japoniei.

Locul 2: Londra (West End)

Londra, cu centrul de afaceri West End, a coborat in 2011 pe locul al doilea, dupa ce in 2010 a devenit cea mai scumpa piata de birouri, devansand Tokyo. Pentru un metru patrat de birouri, o companie plateste in Londra o chirie anuala de 1.188 euro.

Locul1: Hong Kong

Orasul chinezesc Hong Kong devenit anul trecut cea mai scumpa piata de birouri din lume, dupa ce in 2010 s-a clasat pe pozitia a treia, primele doua locuri fiind ocupate de Londra (West End) si Tokyo. Astfel, o companie care are biroul in Hong Kong plateste anual o chirie de 1.247 euro/mp.


Citeste si