Valoarea de piata a proiectul Casa Radio din Bucuresti la finalizare este estimata la 331,7 milioane euro in raportul financiar al investitorului israelian Plaza Centers, actionarul majoritar al complexului, la mai putin de jumatate din evaluarea de la finele anului 2010, de 772,35 milioane euro, scrie Mediafax.
Potrivit evaluarii realizate de Jones Lang LaSalle, valoarea de piata a terenului si constructiilor existente s-a redus mai putin, respectiv cu circa 7%, de la 182 de milioane de euro la 172,325 milioane de euro. Valoarea de piata a Casei Radio include si doua centrale pe gaz evaluate la 11 milioane de euro.

Casa Radio, de pe malul Dambovitei, una dintre cele mai mari cladiri din Romania, va fi demolata in proportie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmand sa fie dezvoltat un proiect imobiliar, cu o suprafata construita de 600.000 de metri patrati, de catre Plaza Centers in parteneriat cu statul roman.

Desi valoarea de piata a proiectului a scazut la mai putin de jumatate, suprafata construita a ramas aceeasi.

Plaza Centers a amanat inca o data finalizarea constructiei, pana in 2014-2016, desi pentru prima etapa cel mai recent termen de incheiere a lucrarilor era stabilit pentru 2013.

Proiectul va include o zona comerciala, spatii de birouri, camere de hotel clasificate la cinci stele, un cazinou, hipermarket si o sala de conventii si conferinte, potrivit raportului.

Plaza Centers detine in total sapte terenuri sau proiecte in dezvoltare in Romania, majoritatea de retail, dar si spatii de locuinte, hoteluri si birouri.

Valoarea totala a acestor active (terenuri si constructii) detinute de companie pe piata romaneasca s-a redus anul trecut cu peste 10%, de la 253,3 milioane euro la 226,3 milioane euro.

Terenurile detinute de companie in Romania sunt in Timisoara, Iasi, Slatina, Hunedoara, Targu-Mures, Constanta si Miercurea Ciuc. In afara de priectul Casa Radio si cladire de birouri detinuta in Bucuresti, compania intentioneaza sa dezvolte cate un proiect la Iasi (retail, birouri), Miercurea Ciuc, Timisoara, Hunedoara, Targu Mures si Constanta (retail) si Slatina (retail si rezidential).

La sfarsitul anului 2010, compania estima ca va incepe lucrarile la aceste proiecte in 2011-2012, insa in raportul din 2011 se anunta un termen de 2013-2014, cu finalizare pentru 2014-2015.

Constructia proiectului de la Miercurea Ciuc, inceputa in a doua jumatate a anului 2008, a fost suspendata in 2010 din cauza indisponibilitatii solutiilor de finantare, se arata in raport.

Proiectele de la Timisoara, Iasi, Slatina, Hunedoara si Targu Mures se afla in etapele de studii de fezabilitate, proiectare si planificare.

Pe langa proiectele amintite, unde Plaza Centers are statutul de actionar majoritar, compania mai este implicata, ca actionar minoritar sau partener cu 50% din capital, la alte sapte proiecte rezidentiale si de birouri din Bucuresti, Ploiesti si Brasov.

Investitorul israelian detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, dezvoltatorul proiectului, statul are o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, diferenta fiind administrata de grupul turc Kucuk. Plaza Centers a platit, in 2006, suma de 40 milioane de dolari (circa 30 milioane de euro) pentru preluarea a 75% din actiunile firmei.

Plaza Centers face parte, alaturi de companiile Elcint si Insightec, din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americana Nasdaq, actionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.

Compania detine active in Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, India, Bulgaria si Serbia.

Plaza Center are active totale de 1,3 miliarde de euro, fata de 1,4 miliarde de euro in 2010 si a
obtinut anul trecut venituri de 57 milioane de euro in crestere cu 52% comparativ cu anul anterior, ca urmare a deschiderii mai multor centre comerciale in Europa Centrala si de Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri