A preluat de la tatal sau o fabrica de textile si a dezvoltat, mai tarziu, cel mai mare proiect de birouri din afara Bucurestiului. La 41 de ani, timisoreanul Ovidiu Sandor a vandut birourile sud-africanilor de la NEPI, intr-o tranzactie de aproape 100 de milioane de euro, insa n-a renuntat definitiv la imobiliare.
Dupa noua luni de negocieri, NEPI, cel mai activ investitor din piata imobiliara locala, a anuntat la inceputul anului ca a cumparat proiectul de birouri City Business Centre din Timisoara, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 92 de milioane de euro.

Ovidiu Sandor s-a angajat sa asigure pana in 2015 administrarea proiectului si sa se ocupe de dezvoltarea corpurilor D si E, programate spre livrare in urmatorii doi ani. In paralel, omul de afaceri are in desfasurare si alte businessuri, iar un nou proiect imobiliar prinde contur.

Wall-Street.ro: Cand a aparut ideea de a vinde si cand ati intrat concret in negocieri?

Ovidiu Sandor: Cand am initiat proiectul City Business Centre nu aveam in plan sa construim pentru a vinde. De altfel, cred ca e nesanatos sa privesti un business din perspectiva exitului si nu a sustenabilitatii sale. E insa in natura domeniului imobiliar ca la un moment dat, daca ai un proiect bun, sa atragi oferte si sa faci exit.

Pentru noi, momentul potrivit a coincis cu interesul manifestat de NEPI, iar negocierile au inceput anul trecut, la finalul primaverii, pentru a se materializa la inceputul acestui an.

Wall-Street.ro: Cum arata acum o zi din viata lui Ovidiu Sandor? Care sunt diferentele fata de anul trecut?
Ovidiu Sandor: Ma bucur de ceva mai multa linista in aceasta perioada si am cu siguranta mai mult timp pe care sa-l dedic celor dragi si hartilor. Spre exemplu, am mers recent la Biblioteca Nationala din Budapesta pentru a ma documenta despre anumite harti.

[Hartile reprezinta una din marile pasiuni ale omului de afaceri. "Hartile ma determina sa caut noi surse si sa citesc pentru a-mi satisface curiozitatea despre istoria regiunii noastre. Ele reprezinta si un refugiu mental atunci cand vreau sa ma deconectez de munca, dar si un mod de a cunoaste alti oameni pasionati si eruditi"]

In toamna insa, au existat mai multe luni foarte intense cu multe ore petrecute la birou. In acea perioada, e-mailurile necitite din inbox au depasit cu mult cota critica de 200, ajungand la 1.000.

[Sandor declara recent ca inboxul este parametrul care ii genereaza nivelul de stres. "Cand am mai putin de 100 de e-mailuri sunt foarte relaxat, cand am intre 100 si 200 deja intervine un oarecare stres si cand trec peste 200 deja sunt agitat”]
Wall-Street.ro: Cum este relatia cu NEPI din punct de vedere contractual?
Ovidiu Sandor: Rapoartele dintre mine si NEPI sunt foarte bine definite, nu este vorba despre o relatie angajator - angajat. Pe scurt, m-am angajat in baza unui contract comercial sa duc la bun sfarsit proiectul City Business Centre prin prisma relatiei pe care o am deja atat cu chiriasii cat si cu constructorii.

Wall-Street.ro: Ati spus ca ati preferat sa vindeti catre un fond de investitii activ. Au fost si oferte de la proprietari romani?
Ovidiu Sandor: De la demararea proiectului, am primit constant oferte, de fiecare data din partea unor fonduri de investitii straine.

Wall-Street.ro: Aveti in plan extinderea businessului cu textile in urmatorii doi-trei ani?
Ovidiu Sandor: Timisoara, cu o rata a somajului nesemnificativa, se confrunta in acest moment cu un deficit de forta de munca calificata in productie. In aceste conditii, extinderea business-ului cu textile va viza in primul rand cresterea productivitatii si nu neaparat dimensiunea afacerii.

Wall-Street.ro: Spuneati recent ca analizati diferite oportunitati de investitii. Care sunt optiunile in prezent?
Ovidiu Sandor: In urma tranzactiei am fost asaltat cu propuneri si "oportunitati" de investitii din cele mai diverse domenii. Constat insa ca este foarte mult "noise" si prea putina valoare reala.

Pana la finalul anului viitor cand vom finaliza proiectul City Business Centre, este foarte posibil sa demaram un nou proiect tot in imobiliare. Din punct de vedere al potentialului de business, o alta zona interesanta spre care imi voi indrepta atentia este segmentul IT&C.

[Sandor a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare, in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara si are un doctorat in "Interraction Design", la Institutul Tehnic Regal din Suedia]
Wall-Street.ro: Cum va vedeti peste 4 ani, la un an dupa 2015, pana cand v-ati angajat sa ramaneti in proiectul City Business Centre?
Ovidiu Sandor: Cu siguranta tot in antreprenoriat, pentru ca aici munca si creativitatea pot fi cel mai bine puse in valoare. Concret, ma vad in plin proces de dezvoltare a unui alt proiect imobiliar de anvergura, in plus, cu cateva start-up-uri in IT&C la activ, adica in cele doua domenii pe care le cunosc mai bine.

Wall-Street.ro: Tatal dumneavoastra v-a lasat mostenire o fabrica si un teren in centrul orasului. Ce mostenire vreti sa lasati celor doi copii pe care ii aveti?
Ovidiu Sandor: Cred ca, in general, copiii nu au nevoie de mosteniri foarte mari, ci mai degraba de o una care sa le asigure un start reusit in viata, dar care sa ii provoace si sa-i determine sa-si aduca, la randul lor, propria contributie.

Banii pot fi cheltuiti la fel de usor indiferent de suma. De aceea, cred ca un set de valori se poate dovedi mai important decat o mostenire materiala. In orice caz, copiii mei sunt inca prea mici ca sa ma gandesc concret la mostenirea pe care mi-as dori sa le-o las, am inca timp la dispozitie sa meditez la acest lucru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri