22 Martie 2012

Ce sfaturi au arhitectii pentru viitori primari



Arhitectii romani pledeaza pentru investitii in dezvoltarea si transformarea spatiilor publice, ca un mijloc de a imbunatati calitatea vietii locuitorilor si implicit de a atrage mai multe investitii, activitate sociala si comerciala in fiecare oras.

Conferinta organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) cu prilejul Balului Arhitectilor a subliniat faptul ca orasele cu cel mai mare succes turistic si comercial au investit in spatii publice care au adaugat valoare si au atras locuitori cu potential financiar si intelectual, potentand astfel intreaga viata economica a comunitatii.

Arhitectul Peter Bishop, renumit pentru transformarile benefice pe care le-a adus Londrei, alaturi de echipa sa, din functia de Director al Agentiei de Dezvoltare, echivalentul celei de arhitect sef, a mentionat ca peste tot in lume este dificil sa convingi autoritatile.

“Le-am explicat ca, daca primaria are peste 150 de contabili, ar putea sa ia in considerare si o echipa de macar 20 de arhitecti care sa aduca viata si prosperitate in oras, cu o viziune coerenta de dezvoltare pe termen lung. Este foarte simplu, cand ai ceva bani investesti, cand nu mai ai te opresti, dar de undeva trebuie sa incepi, pentru ca rezultatele vor aparea imediat. In plus multe dintre interventiile facute nu au fost deloc costisitoare”, a povestit el.

Peter Bishop a dat ca exemplu orasul Chicago, care a investiti 440 milioane de dolari intr-un spatiu public care a generat ulterior venituri de aproape 6 miliarde de dolari.

Conferinta a adus in discutie o serie de spatii bucurestene – Piata Universitatii, Piata Unirii si Piata Victoriei, dar si zona pietei Matache si a Garii de Nord, atat din perspectiva istorica si de arhitectura, cat si ca potential si utilizare.

Arhitectul Serban Sturdza a abordat subiectul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus din Bucuresti , in relatie cu complexitatea zonei Matache pentru care, alaturi de Arhitectii Voluntari, a propus idei cu care spera sa convinga autoritatile sa salveze caracterul spatiului si, implicit, sa reconsidere actiunile programate. Un element central este pastrarea, reabilitarea si refunctionalizarea in scop comercial a Halei Matache Macelaru, monument istoric.



Citeste si