Creditele pentru achizitionarea locuintelor au dus la o crestere constanta a veniturilor companiilor de evaluare. Pentru acest an se asteapta ca acestea sa ajunga la opt milioane de euro
Firmele de evaluare au devenit foarte solicitate. Cele mai multe cereri vin pentru evaluarea de imobile, dar si pentru stabilirea valorii unei companii. Aproximativ 75% dintre evaluari se fac pe proprietati imobiliare, iar 25% sint evaluari de afaceri pentru fuziuni, achizitii, privatizari sau alte motive, spune Adrian Crivii, presedintele companiei de consultanta Darian. In prezent, in Romania activeaza 150 de companii de evaluare, iar numarul evaluatorilor ajunge la aproximativ 6.000. Cifra de afaceri a acestor companii a crescut de la an la an: in 2004 - 5.000 000 de euro, in 2005 - 7.000 000 de euro, iar pentru acest an se asteapta o crestere de un milion de euro comparativ cu 2005. La acestea se adauga suma realizata de evaluatori interni ai diverselor institutii, estimata la un milion de euro.

Evaluare de nevoie

Chiar daca din punct de vedere numeric sint cele mai multe, evaluarile imobiliare sint cele mai ieftine. Conform lui Adrian Crivii, evaluarea unui apartament costa 90-100 de euro, in vreme ce in cazul unei vile, tariful ajunge la 300 de euro. Vin in general, pentru acest lucru, oamenii care sint trimisi de banci. Bancile care au sucursala in mai multe judete prefera sa lucreze cu firme mari, spune acesta. Exista mai multe moduri de evaluare a unei locuinte: in functie de costuri (cit costa sa construiesc o casa), o metoda bazata pe venituri (valoarea proprietatilor prin prisma veniturilor pe care le genereaza) si metoda comparatiilor de piata, prin care se stabileste valoarea, in functie de pretul locuintelor similare amplasate in aceeasi zona. Banii multi vin insa din evaluarile solicitate de firme. Exista proiecte care ajung la 50.000 de euro si chiar mai mult.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
eMAG intra in zona de eFulfillment. Ce ofera magazinelor?