Tinerii si sinistratii primesc 20% din pretul casei. Cum ar fi sa gasesti un apartament la 80.000 de euro si statul sa-ti dea 16.000 de euro, astfel incat sa platesti numai 64.000? N-ar fi rau deloc, iar guvernantii au initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ceva similar.
Constructia de locuinte prin credit ipotecar va fi subventionata in proportie de 20%. Dar, nu pentru oricine. Vor avea prioritate tinerii sub 35 de ani, sinistratii ramasi fara casa de la inundatii, locatarii din imobilele cu risc seismic ridicat, in general persoane cu probleme financiare. Iar subventiile se vor acorda atunci cand valoarea totala a devizului nu depaseste o limita maxima. Primele ajutoare ar putea sa vina chiar anul acesta, la o rectificare bugetara, dupa cum sustine ministrul delegat Laszlo Borbely. Actul normativ va fi valabil si pentru locuintele realizate prin ANL, dar si prin intermediul unor companii private.

O asemenea prevedere, pusa in aplicare, probabil ca ar rezolva o parte din criza locativa si totodata ar insemna un impuls pentru sectorul de constructii.

De unde scoate Guvernul banii?

Trebuie vazut insa cat de eficienta va fi masura, avand in vedere ca oamenii saraci nu prea se incumeta la datorii si oricum le-ar fi greu sa plateasca si 80% din pretul unei locuinte. “Ar fi exceptional ca ordonanta sa intre in vigoare, dar ma mir de unde vor scoate guvernantii banii promisi pentru subventii”, a declarat arhitectul Ovidiu Popescu. “Sa stiti ca sistemul ar da roade. O casuta modesta, de 100 mp, o ridici cu 40.000 de euro. Daca statul contribuie cu 20%, clientul va avea de platit 32.000 de euro, suma ce poate fi achitata in 20 de ani de creditare”, a adaugat Ovidiu Popescu. Din calculatorul de pe site-ul Bancii Romane de Dezvoltare, aflam ca la o valoare de imprumut de 3.500 de euro, rata lunara, corespunzatoare unei perioade de rambursare de 240 de luni, este de 266 de euro.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/stiri.php?ContentID=6656

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Importul paralel, un motor care ar putea ajuta pacientii din Romania