Peste jumatate dintre cladirile de locuit din mediul urban vor trebui reabilitate termic. Pentru a demara actiunea, nu mai este nevoie de acordul tuturor proprietarilor, fiind suficient acceptul a jumatate plus unu dintre acestia.
In Romania exista 4,8 milioane de cladiri cu 8,1 milioane de locuinte din care fondul locativ din mediul urban reprezinta 1,1 milioane de cladiri cu 4,2 milioane de locuinte.

Nu mai putin de 58% dintre locuintele situate in orase vor trebui reabilitate termic, a precizat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari publice. Aceasta actiune trebuia demarata cu mai mult timp in urma pentru ca la momentul integrarii in Uniunea Europeana sa fie finalizata. In UE exista unele reglementari care trebuie respectate si de Romania dupa ce adera. Astfel, la instrainarea unei locuinte va fi obligatoriu certificatul energetic al cladirilor realizat de un auditor specializat, pentru ca acela care cumpara sa stie pe ce da banii. Noi am obtinut o aminare pina in 2009 si pina atunci va trebui sa finalizam actiunea, a spus Borbely.

Teste in Capitala

Pentru ca pina la termenul-limita mai sint mai putin de trei ani, iar lucrarile dureaza in jur de doi ani, Ministerul Transporturilor va demara in aceasta perioada o actiune de promovare a programului. Autoritatile centrale, in colaborare cu cele locale, vor incerca, prin brosuri si afise, sa convinga locuitorii de la bloc sa solicite cit mai repede demararea proiectului. Cei care se grabesc sa vina vor primi bani mai repede. Bugetul statului suporta expertiza si proiectarea, dar si o treime din costul executiei.

In plus, autoritatile locale vor suporta si ele o treime din pret, astfel incit proprietarul va plati doar a treia parte din costuri, a spus Borbely. Potrivit specialistilor in domeniu, contributia locatarului poate fi intre 1.500 si 2.500 euro, in functie de metoda aleasa. Pentru a gasi modalitatea de reabilitare cea mai potrivita, Primaria Capitalei va alege trei asociatii de proprietari pentru a testa metodele gasite pina acum. Fiecare modalitate are diferite avantaje legate de pret sau de durata. In plus, aspectul estetic va avea si el un cuvint de spus, a aratat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.

Doar la bloc

Problema cu acest program este ca se adreseaza doar proprietarilor de apartamente la bloc. Decizia Guvernului are caracter discriminatoriu pentru ca are in vedere numai proprietarii locuintelor supraetajate. Ar trebui incluse in program si casele, a aratat Emil Proscan, secretar general al Asociatiei Oraselor din Romania. Totusi, autoritatile nu au de gind sa schimbe reglementarile legale, considerind ca pierderile energetice in apartamentele de bloc sint mai mari si deci acestea au prioritate.

Amortizare in 6-8 ani

Guvernul a alocat in acest an pentru programul de reabilitare termica a locuintelor 900.000 de euro. Aceasta suma poate fi suplimentata, important este sa avem solicitari, a spus Borbely. El a facut un apel la proprietarii de apartamente sa se inscrie cit mai repede in program, mai ales ca din 2007 vor fi reduse subventiile la energia termica. Dupa ce vor investi 1.000 de euro in lucrarile de reabilitare termica, ce includ captusirea peretilor, schimbarea geamurilor si reabilitarea instalatiilor, vor plati mult mai putin la intretinere. In acest fel, in 6-8 ani isi vor recupera investitia, a spus ministrul delegat pentru Lucrari publice
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri