Preturile terenurilor din Bucuresti si imprejurimi, cu suprafete mici, de circa 500 mp, au scazut in cei patru ani de criza cu pana la 50%. Afla dintr-o analiza wall-street.ro care sunt cele mai cautate terenuri pentru constructia unei locuinte si ce preturi mai cer proprietarii.

Cu cat s-au ieftinit terenurile

Cei interesati de achizitia unui teren in Bucuresti pentru dezvoltarea unei locuinte cauta, de obicei, loturi cu suprafete de 300-400 mp, in zone periferice precum Bucurestii Noi, Prelungirea Ghencea, Pallady-Policolor, Grigorescu-Marului sau Berceni-Aparatatorii Patriei, unde preturile au scazut cu 8-10% in ultimul an, dar cu 40-45% din 2008 si pana in prezent, potrivit agentiei imobiliare Apulum 94.

„In zonele invecinate Bucurestiului, unde oferta este in continuare mare, iar cererea relativ scazuta, preturile terenurilor au coborat cu 12-15% fata de primavara lui 2011 si cu aproximativ 50-60% raportat la 2008”, subliniaza Nicusor Enciu, project manager al Apulum 94.

Singura zona in care preturile terenurilor au crescut in ultimul an a fost Otopeni, unde pretul mediu pentru un teren de 500 mp este in prezent de 110 europ/mp, fata de 100 euro/mp anul trecut, arata datele platformei Analize Imobiliare, dezvoltata de imobiliare.ro. Pe de alta parte, terenurile din Snagov au inregistrat una dintre cele mai mari deprecieri in ultimul an, preturile coborand de la 60 la 50 euro/mp.

Cele mai “lovite” si cele mai cautate zone

Preturile terenurilor au scazut cu aproximativ 50% in ultimii ani, potrivit companiei Regatta. O reducere semnificativa a preturilor s-a inregistrat la terenurile fara utilitati si infrastructura, deoarece tranzactiile pentru aceste terenuri au fost in general speculative, iar perspectiva de dezvoltare este indepartata.

Cel mai mult s-au ieftinit terenurile lipsite de „potential imediat”, acolo unde infrastructura lipseste cu desavarsire, completeaza reprezentantul Apulum 94. „Este vorba de zonele adiacente Capitalei, unde omul entuziasmat de evolutia mereu in crestere a pietei imobiliare a investit fara discernamant. Daca nu ai macar drum si curent electric, nu poti construi pe camp!”, afirma Enciu.

In ceea ce priveste cele mai cautate zone, in Bucuresti acestea sunt Bucurestii Noi, Baneasa, 1 Mai, Dorobanti-Floresca, urmate de doua cartiere din sud-est, respectiv Berceni si Titan, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro.

In afara Bucurestiului, cele mai cautate zone sunt Otopeni, Corbeanca, Mogosoaia, Snagov si Popesti-Leordeni. "Interesul pentru Otopeni a fost la fel de mare cat pentru urmatoarele doua (Corbeanca si Mogosoaia) la un loc.Interesul crescut pentru Otopeni se reflecta si in faptul ca ultimul an preturile cerute au crescut cu 10%", spun cei de la imobiliare.ro

Cat costa un teren pentru o casa

Pentru terenuri intravilane, construibile, cu utilitati (cu/fara canalizare) cu suprafete de 400-700mp, preturile variaza intre 50-80 euro/mp in Prelungirea Ghencea, 45-70 euro/mp in Corbeanca, 50-80 euro/mp in Popesti Leordeni, 25-50 euro/mp in Bragadiru si intre 60 si 80 euro/mp in Chiajna, potrivit datelor Apulum 94.

In Bucuresti, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Regatta sustin ca cererile celor interesati de achizitia unui teren pentru dezvoltarea unei locuinte s-au orientat in acest an spre zone precum 1 Mai, Lacul Tei, parcul Carol si ultaracentral, respectiv Cartierul evreiesc, zona adiacenta a Caii Calarasilor si a bulevardului Pache Protopopescu.

In afara Bucurestiului sunt solicitate terenuri in zona Iancu Nicolae si Pipera, unde infrastructura si, in general vecinatatile, sunt dezvoltate, afirma cei de la Regatta.

„Referindu-ne la terenuri cu suprafete de pana la 500 mp (pentru zonele anterior mentionate) preturile solicitate de catre proprietari sunt cuprinse intre 500 si 800 euro/mp, iar in Pipera -Iancu Nicolae intre 200 si 300 euro/mp".

In zona Baneasa, una din cele mai cautate zone din nordul Capitalei, preturile au scazut cu 10% fata de 2011 si cu pana la 80% fata de 2008, spune George Stancu, consilier in cadrul agentiei Landex Imobiliare. "In zona de nord au fost cele mai mari scaderi pentru ca preturile in perioada de varf erau cele mai mari. In prezent, pentru un teren din Baneasa, pretul mediu este de circa 170 euro/mp", spune Stancu.

Ce vor cei care cauta terenuri

Pe langa infrastructura si canalizare, alte criterii importante in alegerea terenului sunt apropierea de o padure, un lac sau alte zone de agrement, afirma Nicusor Enciu. Zona aleasa trebuie sa fie ferita de inundatii, apropiata sau cu acces direct la un drum important care face imediat legatura cu orasul si, ideal, in apropiere de centre comerciale, scoli si gradinite.

„Cumparatorii cauta suprafete intre 300 si 500 mp cu toate utilitatile, inclusiv drum asfaltat si, in general, nu sunt dispusi sa plateasca preturi peste limita inferioara. Cerintele specifice sunt pentru vecinatati si forma terenului, respectiv cu o deschidere relativ generoasa la strada, de peste 12 metri”, afirma reprezentantii Regatta.

Alte cerinte specifice, completeaza consultantii imobiliari de la Coldwell Banker, includ forma dreptunghiulara, vecinii apropiati sa fie de buna calitate, accesul sa se faca usor iar parcela de teren sa nu fie cuprinsa intr-un teren mai mare – practic, sa fie singur in curte.

Sfaturi pentru cumparatori

Apulum 94: Potential-cumparatorul trebuie sa ceara un Certificat de Urbanism si un Extras de Carte Funciara de informare. Totodata ar trebui sa conditioneze cumpararea de verificarea coordonatelor terenului (cadastristi numesc asta „intarusare”, cu proces verbal). Se poate intampla ca in realitate unele terenuri sa se suprapuna (partial) cu altele.

Regatta: Terenurile care cuprind constructii demolabile vor presupune obtinerea unei Autorizatiei de Demolare, la care se adauga si costurile aferente operatiunii efective de desfiintare a vechii constructii. In anumite situatii, in zona veche a Bucurestiului, pe terenurile aflate in vanzare pot exista imobile incadrate ca monumente istorice. Cumparatorul va trebuie sa verifice astfel incadrarea constructiei ce urmeaza a fi demolata.

Coldwell Banker: Cei care doresc sa achizitioneze un teren ar trebui in primul rand sa o faca intr-o zona deja locuita iar daca este vorba de o localitate de langa Bucuresti sau alt oras, sa se asigure ca exista toate utilitatile dar si facilitati in apropiere, precum scoli, gradinite sau magazine.

Landex Imobiliare: Potentialul cumparator trebuie sa fie atent ca utilitatile sa fie trase de catre primarie, pentru ca daca sunt trase de catre proprietarii existenti va trebui sa le plateasca cota parte din costul lor. De asemenea, terenul trebuie sa fie scos din circuitul agricol, in caz contrar se mai adauga in jur de 200 euro pentru un teren de 500 mp si aproximativ 30 de zile ca si durata.

Sursa foto: dreamstime.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri