Inchirierile de spatii logistice din Bucuresti au scazut dramatic in primul trimestru din 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata cel mai recent raport al companiei DTZ Echinox.
Astfel, in Bucuresti, in primele trei luni ale anului s-au inchiriat 3.000 mp de spatii logistice, fata de 20.000 mp in primul trimestru din 2011.

Scaderea de inceput de an ii determina pe consultantii imobiliari ai DTZ sa estimeze o diminuare a volumului de inchirieri pe intreg anul, piata ajungand din nou la nivelul din 2009-2010. Scaderea apare dupa un 2011, in care tranzactiile s-au situat la cel mai bun nivel din ultimii 3 ani.

Pe intreg anul 2011 s-au inchiriat 200.000 mp de spatii logistice din care 110.000 in Bucuresti. Chiar daca in Capitala s-a tranzactionat cea mai mare suprafata de spatii logistice, tranzactia medie a fost la jumatate fata de cea medie din celelalte orase din tara.

Astfel, suprafata medie a spatiilor industriale si logistice inchiriate in Bucuresti a fost de 2.600-3.000 mp, fata de aproximativ 6.000 mp in restul tarii


In ciuda cresterii volumului tranzactiilor inregistrate la finalul anului 2011 fata de anul precedent, piata spatiilor industriale si logistice din Romania este caracterizata inca de un stoc excedentar, fara schimbari semnificative ale gradului de neocupare, in T1 2012.

In 2011 s-au finalizat aproximativ 70.000 mp de spatii industriale si logistice in Romania, din care 30.000 au fost dezvoltate speculativ – 10.000 mp in Timisoara de catre VGP si 20.000 mp in Ploiesti, de Alinso Group. Nicio dezvoltare noua sau extensie la un proiect existent nu au fost finalizate in Bucuresti, dezvoltatorii asteptand sa isi inchrieze spatiile vacante sau sa incheie contracte de pre-inchiriere.
Stocul total de spatii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de mp in Romania la finalul anului 2011, din care 882,500 mp, respectiv 63% din stocul national, sunt concentrati in capitala.

„Nicio livrare nu a fost inregistrata in T1 2012 si nu ne asteptam sa vedem proiecte majore demarand in cursul acestui an, intrucat dezvoltatorii conditioneaza initierea unei noi constructii de semnarea unui contract de tip build-to-suit sau de o pre-inchiriere semnificativa. In aceste conditii, dezvoltarile de tip build-to-suit vor ramane principalul stimulent al activitatii de constructii pe acest segment”, spun consultantii DTZ.

Totalul inchirierilor in Bucuresti a evoluat de la 70.000 mp in 2009 la 110.000 mp in 2011. In alti poli industrial-logistici, precum Ploiesti, Timisoara, Pitesti si Brasov, absorbtia totala a crescut de la 30.000 mp in 2009 la peste 80.000 mp tranzactionati in 2011.

„Estimam un nivel total al inchirierilor oarecum inferior in 2012, asemanator celui din 2009 si 2010 (140.000 mp la nivel de tara-n.r.)”, spun consultantii DTZ Echinox.

In 2011, rata de neocupare pentru spatii logistice si industriale din Bucuresti s-a situat intre 9% si 12%, relevand o usoara imbunatatire fata de anii precedenti. Primul trimestru din 2012 nu a adus schimbari semnificative de la acest nivel.

In ciuda activitatii intense din 2011, orase precum Timisoara, Arad si Ploiesti au inca un grad de neocupare de aproximativ 15%. „Avand in vedere nivelul modest estimat al tranzactiilor noi, dar si faptul ca nu s-au anuntat livrari noi pana la sfarsitul anului, ne asteptam la o usoara diminuare a ratei de neocupare pentru intreg anul 2012”, se precizeaza in raportul DTZ.

„Chiriile spatiilor logistice din Romania au inregistrat o scadere usoara, ajustandu-se la nivelul modest al cererii. Acestea s-au inscris, in primul trimestru din 2012, in intervalul 3,5 – 3,7 euro/ mp/ luna, pentru suprafete ce depasesc 5.000 mp. Chiriile de referinta pentru spatii industriale si logistice moderne sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar raman inca sub nivelul chiriilor din Varsovia”, a adaugat Rodica Tarcavu, head of industrial department, DTZ Echinox.

Pentru depozite de clasa B, chiriile solicitate variaza intre 2,5 € si 3 €/ mp/ luna, proprietarii acestor spatii demonstrand o mai mare flexibilitate pentru companiile care si-au diminuat nivelul activitatii sau care si-au redus dramatic costurile operationale.

Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimeaza un nivel constant al chiriilor. O scadere s-ar putea inregistra totusi, in functie de evolutia contextului economic mai amplu al zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri