In 2008, fondul britanic de investitii Europa Capital a cumparat un teren de 55 de hectare in apropiere de orasul Turda, in judetul Cluj, cu scopul de a dezvolta un parc industrial. Constructia proiectului a debutat cu o intarziere de patru ani, chiar in ziua in care Institutul National de Statistica a anuntat revenirea Romaniei in recesiune.
"Ne-a luat patru ani sa incepe constructia acestui parc industrial, desi atunci cand am cumparat terenul credeam ca vom incepe imediat. Incercam cu acest proiect sa ne uitam spre viitor, sa punem punct perioadei de austeritate. Este o dezvoltare care va dura trei-cinci ani, dar la final va crea pana la 3.500 de locuri de munca", a spus Tim Norman, country manager al fondului de investitii Europa Capital, care detine terenul de 55 de hectare din Cluj.

3.500 de locuri de munca

Investitia de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea parcului industrial cu 77 hale, care vor totaliza o suprafata de peste 400.000 mp, va fi realizata de compania spaniola Graells & Llonch in proportie de pana la 95% din fonduri proprii. Primele hale, cu o suprafata de aproape 25.000 mp, vor fi livrate in luna noiembrie, in prezent purtandu-se discutii cu potentiali chiriasi. Pentru o suprafata de inca 35.000 mp exista deja un antecontract, urmatoarele hale urmand sa fie finalizate la inceputul anului viitor.

"Cererea provine din partea companiilor britanice, nemtesti si austriece, din logistica si productie, in acest ultim caz fiind vorba de o companie italiana. Este cea mai mare dezvoltare logistica care se desfasoara pe piata locala in prezent. Are avantajul de a avea titlul de parc industrial, ceea ce inseamna scutirea de taxe municipale pentru cinci ani si o taxa de servicii de doar 0,7 euro/mp/an. Si chiria este sub media pietei, adica sub 3,8 euro/mp/luna", spune Gabriel Sfetcu, seful departamentului de industrial al Cushman & Wakefield, agentul de inchiriere al parcului industrial.

Un avantaj al parcului industrial, continua Sfetcu, il reprezinta apropierea de Jucu, unde companiile Bosch si Deloghi vor desfasura activitati de productie. Pentru angajatii parcului din Turda vor fi puse la dispozitie mai multe microbuze care vor circula din 30 in 30 de minute spre Cluj-Napoca, oras aflat la circa 30 de km de Turda.

Spaniolii de la Graells & Llonch au mai dezvoltat un parc logistic in apropiere de Brasov, in localitatea Prejmer, in urma unei investitii de 350 de milioane de euro. Proiectul are o suprafata de aproape 840.000 mp si a fost vandut in proprotie de 65%, circa 60 de companii lucrand in parcul de la Prejmer.

Stocul de spatii industriale din Romania era, la finalul primului trimestru din acest an, estimat la 1,4 milioane mp, cu o rata de neocupare de 5%, adica 77.000 mp, dintre care in Bucuresti sunt 55.000 mp liberi, potrivit Cushman & Wakefield.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri