Piata spatiilor de birouri se confrunta cu o lipsa acuta de chiriasi noi, ceea ce o aseamana cu o alaturare de scaune muzicale, afirma Shimon Galon, seful dezvoltatorului Globe Trade Centre (GTC), unul dintre cei mai experimentati jucatori din real estate-ul local.
"Pe piata de birouri sunt doar scaune muzicale, nu avem jucatori noi. Aceiasi chiriasi se muta dintr-o cladire in alta si mereu ramane un scaun liber. Vin la mine si eu le ofer 16 euro/mp, iar apoi se duc la proprietarul lor si spun «GTC imi cere 16 euro, tu de ce vrei 20 euro?», ori asta nu face bine pietei", a declarat Shimon Galon.

El face referire la perioada 2004-2008, cand "in fiecare luna venea o companie noua in Romania".

GTC vrea sa livreze peste doi ani o cladire de birouri in apropiere de hotelul Crowne Plaza, pe care o dezvolta impreuna cu omul de afaceri George Copos. Ana Tower va avea circa 30.000 de metri patrati, structurati in 24 de etaje si urma sa fie livrata, initial, in 2013.

"Avem discutii pentru preinchirierea a 40% din Ana Tower, pe care o vom livra peste doi ani. Vom anunta in perioada urmatoare mai multe detalii", a adaugat Galon.

Ana Tower este al patrulea proiect de birouri pe care GTC il dezvolta in Bucuresti, dupa Europe House, America House (ambele vandute catre fonduri de investitii) si City Gate, unde mai are liber doar 600 mp. Dezvoltatorul detine un teren si in Piata Victoriei, insa nu intentioneaza sa construiasca nimic in perioada imediat urmatoare.

"Dezvoltam un singur proiect pe rand. Acum ne concentram pe Ana Tower, nu mai continuam nici cu centrele comerciale Galleria. Nu este un moment bun sa construiesti in Romania. Daca vrei sa construiesti in aceasta perioada, trebuie sa ai un buzunar mare", afirma Galon.

Cea mai mare problema, in opinia sa, este lipsa consumului. "Oamenii nu cheltuie, fie nu au bani sa cumpere, fie prefera sa astepte. Daca nu se va intampla ceva dramatic si oamenii nu vor avea puterea sa cumpere mancare sau masini, piata nu va merge intr-o directie buna", a continuat seful GTC.

Un alt factor care afecteaza piata imobiliara il reprezinta criza din zona euro. "Nu este nicio secunda in care sa nu fim afectati de criza din zona euro. Insa cel mai greu este in relatia cu bancile, care nu finanteaza proiecte noi", a incheiat Shimon Galon.

Veniturile grupului Globe Trade Centre (GTC) in Romania si Bulgaria au urcat cu 41% in primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2011, la 5,5 milioane euro, cea mai mare parte a incasarilor fiind realizate pe piata romaneasca, prin cele patru malluri Galleria si complexul de birouri City Gate.

Intreg portofoliul din Romania reprezinta 19% din totalul detinut de GTC in Europa, estimat la 2,038 miliarde de euro. Astfel, activele GTC in Romania se ridica la 387 milioane de euro, fata de 404 milioane de euro la sfarsitul anului trecut.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri