12 Iunie 2012

RA-APPS nu a reusit sa vanda niciun spatiu comercial din centrul Capitalei



Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a reluat, luni, licitatiile pentru trei spatii comerciale din centrul Capitalei in cazul carora a primit, saptamana trecuta, pana la opt oferte si a organizat procedura balotajului, fara insa ca activele sa fie vandute la aceste licitatii reluate.

Regia a anuntat, vineri, ca a vandut doua spatii comerciale din centrul Capitalei, aflate pe Bulevardul Nicolae Balcescu, si ca va organiza o procedura de balotaj pentru cedarea prin licitatie a altor trei astfel de spatii din aceeasi zona, potrivit Mediafax.

Cele trei spatii comerciale, in suprafata cuprinsa intre 66 si 95 metri patrati, au fost ofertate prin licitatie publica cu strigare la preturi de pornire de 190.000 euro-274.000 euro. La aceste licitatii s-au inscris cinci, sase si, respectiv, opt ofertanti, dar activele nu au fost adjudecate, regia anuntand ca va organiza procedura balotajului.

Conform legii, in cazul balotajului este repetata licitatia pentru desemnarea unui castigator.

Luni, RA-APPS a transmis insa ca a reluat licitatia deschisa cu strigare pentru aceste trei spatii comerciale, dar ca niciunul dintre cele trei active nu a fost adjudecat in urma procedurii balotajului. Pentru licitatiile de luni, preturile de pornire au fost stabilite intre 617.500 euro si 876.800 euro fara TVA.

In bugetul pentru acest an, Guvernul si-a propus sa incaseze 706 milioane lei din vanzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmand astfel sa creasca de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

Consultanti imobiliari au declarat recent ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un profit mai bun pentru stat.

Ei au aratat ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie.
Infiintarea fondului de investitii ar trebui insa precedata de o curatare a portofoliului, astfel incat sa fie pastrate doar activele performante care sa atraga investitori.



Citeste si