UniCredit Tiriac Bank, subsidiara locala a grupului italian Unicredit, va elibera in luna august cei 4.000 mp de birouri ocupati in cladirea Charles de Gaulle Plaza. In contextul in care pe piata din Capitala, circa 15% dintre birouri sunt goale, ramane de vazut in cat timp va fi inchiriat spatiul din Aviatorilor si ce companii vor alege aceasta zona.
In mai putin de doua luni, UniCredit se va muta complet din cladirea Charles de Gaulle Plaza, amplasata in imediata apropiere a statiei de metrou Aviatorilor, in noul sediu, de pe bulevardul Expozitiei.

Circa 4.000 mp de birouri vor ramane liberi in Charles de Gaulle Plaza, reprezentand aproximativ 10% din suprafata construita a cladirii. UniCredit va elibera in luna august etajele doi si trei, precum si jumatate din etajul unu, potrivit surselor din piata imobiliara.

„Este un lucru obisnuit si natural in pietele mature chiriasii sa vina si sa plece din cladiri. Este, probabil, primul ciclu complet de inchiriere al spatiilor dintr-un stoc mai vechi livrat pe piata, iar aceasta piata nu a fost cu adevarat testata inainte. Piete mult mai mature, precum Varsovia sau Praga, au trecut printr-un ciclu similar, iar acest fenomen s-a intamplat in numeroase ocazii in Europa de Vest”, explica Ben Binns, seful diviziei de birouri a consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle.

Cladirile „simbol”, mereu cautate?

Cladirile existente pot fi cotate superior fata de proiectele pe hartie, considera Binns, deoarece exista un risc mai mic legat calendarul predarii si permit potentialilor chiriasi sa viziteze si sa evalueze spatiul imediat.

Din acest motiv, o serie de cladiri renumite, de mari dimensiuni, din locatii centrale, cum ar fi Charles de Gaulle Plaza si America House sunt intens solicitate. „Acest fenomen este intarit si de limitarea dezvoltarilor noi, in special in centru, unde numarul proiectelor anuntate,de mari dimensiuni, este restrans”, subliniaza el.

Perspectiva livrarilor scazute este luata in calcul si de Horatiu Florescu, CEO si presedinte al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank. "Trebuie sa luam in calcul doua aspecte importante. Pe de o parte, atat in 2012, cat si in 2013, in centrul Bucurestiului vor fi livrati mai putin de 10.000 mp de birouri clasa A, ceea ce inseamna ca spatiile disponibile vor fi limitate. Pe de alta parte, Charles de Gaulle Plaza este un «landmark» pe piata spatiilor de birouri, iar locatia si accesibilitate sunt excelente”, afirma el.

Ce competitie are Charles de Gaulle Plaza?

Un alt avantaj al cladirii, spune Florescu, il reprezinta o suprafata pe etaj de 1.500 mp, ceea ce pentru o cladire din centrul Capitalei reprezinta un atu important. In plus, din punct de vedere al competitiei, afirma presedintele The Advisers/Knight Frank , sunt doar cateva proiecte care pot constitui o „amenintare”.

Madalina Cojocaru, coordonatoarea departamentului de birouri al DTZ Echinox, spune ca gradul de ocupare pentru birourile din zona centrala a Bucurestiului a crescut in ultimii doi ani, majoritatea cladirilor fiind peste 90% ocupate.

In contextul in care ritmul livrarilor de spatii noi de birouri in aceasta zona a scazut cu 40 – 50% fata de anii 2008 si 2009, iar viitoare proiecte mari au ca data de livrare 2013-2014, ea considera ca un spatiu intr-o locatie premium, cu acces facil, poate inregistra un numar important de cereri de inchiriere, mai ales in cazul in care este posibila ocuparea lui imediata.

Din ce industrii ar putea veni chiriasii?

"Un chirias care are nevoie de o suprafata mai mare de 2.000 mp si care cauta o locatie noua pana la sfarsitul anului acestuia sau inceputul anului viitor, are un numar limitat de alternative in zona centrala a Bucurestiului, maximum 5’’, subliniaza specialistul DTZ Echinox.

Insa cine s-ar putea muta in birourile cu vedere spre parcul Herastrau, in contextul in care rata de neocupare din Bucuresti depaseste usor 15%, iar chiriile pentru zona Aviatorilor oscileaza intre 18 si 19 euro/mp?

"Charles de Gaulle Plaza este printre putinele cladiri din Bucuresti care beneficiaza atat de o calitate buna a constructiei, cat si de vizibilitate excelenta si spatii mari disponibile. Alaturi de aceste atribute, localizarea cladirii, in zona centrala a Capitalei , este un alt avantaj care atrage interesul chiriasilor din domeniul IT, al serviciilor financiare, din industria farmaceutica sau consultanta”, arata Maria Florea, associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers International.

Cladirea Charles de Gaulle de Plaza a fost dezvoltata de grupul Avrig 35, iar in prezent este detinuta de fondul german de investitii GLL Real Estate Partners. Germanii au cumparat proiectul in vara anului 2006, valoarea tranzactiei depasind 80 de milioane de euro.

Charles de Gaulle Plaza se afla in topul celor mai bune 10 cladiri de birouri din Bucuresti, potrivit clsamentului realizat de wall-street.ro, iar printre chiriasii sai se mai afla Vodafone si Raiffeisen Bank, care insa va elibera spatiul anul viitor, pentru a se muta in propriul sediu, pe Barbu Vacarescu.

Sursa fotografii: cdgplaza.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri