Pretul terenurilor sunt elementul pietei imobiliare clujene cu cea mai mare crestere si in 2006, in prezent majoritatea tranzactiilor imobiliare ce au ca obiect terenuri fiind destinate constructiilor si nu speculatiilor financiare, a declarat, pentru Rompres, Atena Ramona Cuc, manager general al companiei imobiliare clujene, Grup de Lux.
'Ritmul sustinut de construire, precum si nivelul inca ridicat al cererii fac din acest tip de tranzactii una din tintele predilecte ale investitorilor, asigurand o rata mare a profitului. Preturile se situeaza intre 150-300 euro pe metru patrat pentru zone semicentrale cu destinatie rezidentiala si pot ajunge intre 300-500 euro/mp pentru zonele centrale, dar care, pe langa faptul ca sunt bine cotate, au numeroase restrictii de construire. Terenurile situate mai departe de centrul orasului se situeaza la preturi inca intre 40-100 euro/mp', a precizat Cuc Ramona Atena.

La Cluj-Napoca, piata spatiilor industriale este, in general, ca in toata partea de vest a Romaniei, una in crestere continua. Acest fapt se datoreaza in mare parte dorintei marilor companii multinationale de a-si plasa afacerile in apropierea granitelor Uniunii Europene, in acelasi timp putand beneficia de mana de lucru ieftina si calificata. Conform analizelor de piata locala, trendul pietei clujene prezinta o concentrare a spatiilor industriale in zona de nord a orasului, in apropierea platformei industriale a orasului si la iesirile din Cluj-Napoca catre Oradea si catre Dej.

Autostrada Brasov-Bors va influenta piata

In ultimul timp se poate observa orientarea investitorilor catre construirea de hale industriale in detrimentul cumpararii celor vechi. De altfel, noile reguli ale administratiei locale ce limiteaza traficul greu in oras, in timpul zilei, fac din constructia de noi spatii industriale, cu toate facilitatile incluse, un obiectiv de viitor al pietei imobiliare clujene. Avantaje in acest sens vor rezulta si din planificata constructie a autostrazii Brasov-Bors, ce va trece si pe langa Cluj-Napoca.

Din punct de vedere al preturilor practicate pe piata locala, spatiile industriale fluctueaza intre o chirie de 2 si 5 euro/mp in functie de locatie, suprafata si facilitati. Analistii de la Grup de Lux considera ca 'sectorul rezidential al pietei imobiliare este deocamdata unul cu crestere mare, atata timp cat cererea continua sa fie mult peste oferta existenta.

Principalele tranzactii imobiliare se desfasoara pe subsegmentul apartamente in blocuri noi si case noi construite, in zone rezidentiale. Privite din punct de vedere geografic, aceste zone se dezvolta in mare parte in partea de sud a orasului'.

Astfel, daca o garsoniera, de pana la 28 mp, intr-un bloc vechi se vinde cu cel mult 23.000 Euro, intr-un bloc nou o garsoniera de 30 - 35 mp ajunge la circa 31.000 euro.

In conditiile in care pe piata birourilor exista inca cereri pentru cladirile vechi, Grup de Lux, va lansa, in 2006, prima cladire de birouri de clasa A din Cluj-Napoca. Maestro Business Centre este totodata si prima cladire inteligenta din oras. Situata pe Bulevardul 21 decembrie 1989, cladirea va avea o suprafata construita de aproximativ 10.000 de metri patrati, 100 de locuri de parcare, restaurant, agentie bancara, trei sali de conferinta dotate cu tehnica de ultima ora, beneficiind in plus de toate serviciile corespunzatoare clasei din care face parte.


Brasovul - zona de sud este epuizata


In Brasov, piata imobiliara a fost foarte dinamica pe segmentul reprezentat de terenuri, in special terenurile destinate dezvoltarilor comerciale si celor rezidentiale.

Anul trecut, cele mai cautate au fost terenurile din zona comerciala reprezentat de iesirea spre Bucuresti, precum si cele din Stupini si Ghimbav ( iesirea spre Sibiu). Zona de Vest si Nord reprezinta, de altfel, directiile principale in care Brasovul se poate extinde, avand in vedere pozitia geografica si imposibiliatea de a se dezvolta in Sud, zona industriala foarte intinsa din Estm precum si aglomeratia din Calea Bucuresti, unde oferta pentru terenurile de investitii este aproape epuizata.

O alternativa o constituie si terenurile pe care se afla fostele fabrici din interiorul orasului. Astfel, desi locatiile sunt de top, solicitarea unor preturi de 200-400 de euro/mp in conditiile unor suprafete foarte mari nu a permis pana acum exploatarea acestor terenuri, care ar necesita investitii foarte mari.

Sibiu - pretul terenului va creste cu 25%

Pe segmentul reprezentat de terenuri, cele mai active in 2005 au fost in Sbiu terenurile pentru dezvoltarile comerciale, terenurile rezidentiale si cele industriale, se arata intr-un raport intocmit de Eurisko. Terenurile cu destinatie rezidentiala au avut in 2005 preturi cuprinse intre 35 - 60 euro/mp in afara Sibiulu, 70-100 euro/mp terenurile situate in cartierele de case pentru a ajunge la 150/mp pentru terenurile din zona centrala si chiar 150-200 euro/mp pentru zonele rezidentiale ale Sibiului.

Terenurile - cel mai dinamic sector si in Targu-Mures

Pentru acest an, pe fondul cresterii cererii pentru terenuri, dar in conditiile unei oferte reduse, pretul terenurilor va creste cu 20-25%.

De asemenea, terenurile au reprezentat pentru Targu-Mures cel mai dinamic segment al pietei imobiliare in 2005.

Cererea a vizat intreaga piata a terenurilor, indiferent de destinatiem remarcandu-se totusi terenurile cu destinatie rezidentiala (1000-1500 mp), precum si terenurile cu destinatie comerciala ( 5000 mp in interiorul orasului si pana la 10.000 mp terenuri situate la iesirile din Targu-Mures. Potrivit specialistilor companiei Eurisko, nivelul ridicat al cererii se loveste insa de o oferta de terenuri scazuta, singurul segment in care oferta este relativ ridicata il constituie terenurile cu destinatie rezidentiala, situate in zonele din afara orasului de pe Mures.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri