In primele sase luni ale anului, preturile solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare in cele mai mari orase din tara au scazut cu valori cuprinse intre 0,5% in Timisoara si 4,5% in Ploiesti, tendinta de scadere fiind mai accentuata pe segmentul nou, cu un maximum de 6,7% la Cluj-Napoca.
Preturile apartamentelor noi si vechi din Bucuresti au ajuns in luna iunie la o valoare medie de 1.134 euro/mp util, in scadere cu aproape patru procente in primele sase luni ale anului. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a coborat cu 6% fata de luna decembrie, pana la1.295 euro/mp util, in scadere cu 8% fata de iunie 2011.

"Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. In acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%", spun cei de la imobiliare.ro.


In cazul apartamentelor vechi scoase la vanzare in Capitala, pretul mediu cerut a ajuns la 1.064/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 3,2%, iar fata de inceputul anului, diferenta este de -2,7%.

"Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o scadere de pret mai mare de 4% in ultimele sase luni. Totusi, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar si unitatile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decat la inceputul anului", se mai arata in comunicatul portalului.

Brasovul, printre cele mai stabile orase

In ceea ce priveste evolutia pretului apartamentelor, Brasovul a fost unul din cele mai stabile orase in prima parte a anului. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras are o valoare de 848 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai putin decat la inceputul anului, respectiv cu aproape 2% mai putin decat in urma cu 12 luni.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 931 euro/mp, in crestere cu aproape 4% fata de inceputul anului. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 2% in primele sase luni.

Apartamentele din Cluj-Napoca, mai ieftine cu 4,2%

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o scadere de 4,2% in prima jumatate a anului. Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca este de 908 euro/mp util. Valoarea actuala este cu doar 8,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aici intalnindu-se cea mai mare diferenta anuala dintre toate orasele analizate.

Scaderea de pret a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost inregistrata o contractie de aproape 7% in prima parte a acestui an, de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% in ultimele 12 luni. Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a scazut cu 2% in primele sase luni ale anului, pana la valoarea de 960 euro/mp util.

Alaturi de Brasov, Timisoara se numara printre orasele in care evolutia preturilor apartamentelor a fost moderata in primele sase luni ale acestui an. Valoarea Indicelui imobiliare.ro la jumatatea anului este de 796 euro/mp util, cu 1,7% mai putin decat in urma cu sase luni. La fel ca in alte mari orase din tara, ca de exemplu Bucuresti sau Cluj, tendinta de scadere a preturilor a fost mai accentuata pe segmentul nou.

Astfel, daca apartamentele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5% in prima jumatate a anului, pretul solicitat in cazul unitatilor noi a scazut cu aproape 5% in acelasi interval, de la 885 euro/mp util, pana la 842 euro/mp util. Pe de alta parte, Timisoara este orasul in care preturile apartamentelor vechi au scazut cel mai putin in perioada ianuarie – iunie 2012.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri