27 Iunie 2012

Cu cat s-au ieftinit apartamentele in primele sase luni



In primele sase luni ale anului, preturile solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare in cele mai mari orase din tara au scazut cu valori cuprinse intre 0,5% in Timisoara si 4,5% in Ploiesti, tendinta de scadere fiind mai accentuata pe segmentul nou, cu un maximum de 6,7% la Cluj-Napoca.

Preturile apartamentelor noi si vechi din Bucuresti au ajuns in luna iunie la o valoare medie de 1.134 euro/mp util, in scadere cu aproape patru procente in primele sase luni ale anului. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a coborat cu 6% fata de luna decembrie, pana la1.295 euro/mp util, in scadere cu 8% fata de iunie 2011.

"Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. In acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%", spun cei de la imobiliare.ro.

In cazul apartamentelor vechi scoase la vanzare in Capitala, pretul mediu cerut a ajuns la 1.064/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 3,2%, iar fata de inceputul anului, diferenta este de -2,7%.

"Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o scadere de pret mai mare de 4% in ultimele sase luni. Totusi, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar si unitatile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decat la inceputul anului", se mai arata in comunicatul portalului.

Brasovul, printre cele mai stabile orase In ceea ce priveste evolutia pretului apartamentelor, Brasovul a fost unul din cele mai stabile orase in prima parte a anului. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras are o valoare de 848 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai putin decat la inceputul anului, respectiv cu aproape 2% mai putin decat in urma cu 12 luni.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 931 euro/mp, in crestere cu aproape 4% fata de inceputul anului. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 2% in primele sase luni.
Apartamentele din Cluj-Napoca, mai ieftine cu 4,2% Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o scadere de 4,2% in prima jumatate a anului. Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca este de 908 euro/mp util. Valoarea actuala este cu doar 8,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aici intalnindu-se cea mai mare diferenta anuala dintre toate orasele analizate.

Scaderea de pret a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost inregistrata o contractie de aproape 7% in prima parte a acestui an, de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% in ultimele 12 luni. Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a scazut cu 2% in primele sase luni ale anului, pana la valoarea de 960 euro/mp util.

Alaturi de Brasov, Timisoara se numara printre orasele in care evolutia preturilor apartamentelor a fost moderata in primele sase luni ale acestui an. Valoarea Indicelui imobiliare.ro la jumatatea anului este de 796 euro/mp util, cu 1,7% mai putin decat in urma cu sase luni. La fel ca in alte mari orase din tara, ca de exemplu Bucuresti sau Cluj, tendinta de scadere a preturilor a fost mai accentuata pe segmentul nou.

Astfel, daca apartamentele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5% in prima jumatate a anului, pretul solicitat in cazul unitatilor noi a scazut cu aproape 5% in acelasi interval, de la 885 euro/mp util, pana la 842 euro/mp util. Pe de alta parte, Timisoara este orasul in care preturile apartamentelor vechi au scazut cel mai putin in perioada ianuarie – iunie 2012.



Citeste si