Numarul locuintelor finalizate in Romania anul trecut s-a redus cu 34% fata de perioada de boom atinsa pe acest segment, respectiv anul 2008, reprezentand a patra cea mai mare scadere din sase state analizate intr-un studiu al companiei poloneze de cercetare PMR si citat de Mediafax.
PMR arata ca in Romania au fost finalizate anul trecut 44.456 de locuinte noi, fata de 67.255 de unitati in 2008, cand a fost atins nivelul maxim.

In aceste conditii, piata romaneasca se mentine pe pozitia a doua in randul celor sase piete analizate, din punct de vedere al numarului de locuinte noi finalizate anual, dupa Polonia, care conduce detasat, cu 130.954 de unitati anul trecut (fata de 165.189 in 2008). Pe urmatoarele pozitii se afla in ordine descrescatoare Cehia, cu 28.628 locuinte finalizate in 2011, fata de 41.649 unitati in 2007, Bulgaria (14.012 locuinte in 2011/22.058 unitati in 2009), Ungaria (12.655 in 2011/41.084 in 2005) si Slovacia (11.500 in 2011/18.834 in 2009).

Ce ar putea schimba ritmul noilor dezvoltari

"In Romania, este putin probabil ca situatia se va schimba semnificativ in urmatorii ani in sectorul constructiei de locuinte, fiind necesara o perioada mai mare de timp pentru a inregistra progrese. O prima preconditie pentru imbunatatirea situatiei este cresterea economica, cu efecte asupra pozitive asupra puterii de cumparare a consumatorilor care ar absorbi o parte din oferta mare de pe piata rezidentiala. Mai tarziu, acest lucru ar incuraja bancile sa reia finantarea si ar fi un factor declansator pentru cresterea activitatii dezvoltatorilor. In ciuda scaderii preturilor din Romania, dezvoltatorii nu sunt inca in stare sa finalizeze proiectele deja incepute si nici sa initieze altele noi", se arata in raportul "Piata constructiei de locuinte din Europa Centrala - Previziuni privind dezvoltarea pentru 2012-2014".

Datele INS arata ca numarul de locuinte finalizate anul trecut a scazut cu 4.356 unitati, la 44.456, si ca a continuat cresterea ponderii unitatilor locative date in folosinta in mediul rural.

Raportul PMR arata ca in 2011 piata rezidentiala din Europa Centrala a cazut la un nivel minim istoric, avand in vedere ca anul trecut au fost finalizate in cele sase tari analizate 242.205 locuinte, cu aproape o treime mai putine comparativ cu anii de boom, 2007-2008.

"Estimarile pentru 2012-2014 arata ca regiunea isi va reveni usor, insa nu se va mai ajunge foarte curand la cifrele din perioada de boom", se mentioneaza in raport.

Cum stau vecinii unguri

Cea mai rapida scadere a fost inregistrata in Ungaria, unde atat persoanele fizice (-61%), cat si companiile (-76%) au construit un numar redus record de locuinte. Clasa de mijloc, cea care era investitorul principal in locuinte noi pentru uz propriu, a avut mai putine resurse financiare. De asemenea, companiile au planificat mai putine dezvoltari avand in vedere ca preturile au scazut si era de asemenea o piata dificila pentru locuinte noi. De fapt, proiectele de peste 1.000 de locuinte, in numar mare in urma cu doar cativa ani, acum au disparut de pe piata.

Pentru 2012, autorii studiului estimeaza o continuare a scaderii numarului de locuinte construite in Ungaria, dar cu un ritm mai redus, de aproximtiv 5%, o revenire nefiind asteptata mai devreme de 2014.

A doua cea mai mare scadere a fost inregistrata in Slovacia, cea mai mica tara din regiune. Aceasta situatie a avut la baza reducerea activitatii dezvoltatorilor si numarul redus de slovaci care isi puteau cumpara o casa cu bani proprii, avand in vedere ca piata imprumuturilor ipotecare este inca subdezvoltata.

Bulgaria ar putea fi afectata de situatia Greciei

In Bulgaria, similar cu Slovacia, un varf al numarului de locuinte finalizate s-a inregistrat in 2009, mai tarziu decat in alte state din regiune. In prezent, cea mai importanta vulnerabilitate a economiei si a pietei rezidentiale din Bulgaria o reprezinta relatiile de comert si conexiunile financiare cu Grecia, cele mai puternice dintre toate tarile din Europa Centrala.

In Cehia, chiar daca stocul de locuinte nevandute este inca mare, este de asteptat ca dezvoltarea de locuinte sa se intoarca la o crestere sanatoasa in urmatorii ani. Doar in Praga, care a ramas un magnet pentru dezvoltatorii de proiecte mari in ciuda unui stoc de 3.000 de locuinte noi nevandute la sfarsitul anului 2011, alte 20.800 de apartamente sunt asteptat sa fie finalizate in decursul urmatorilor doi ani.

In Polonia, evolutia pietei pentru dezvoltatorii de locuinte este determinata de cumparatori, deoarece foarte multe locuinte au ramas nevandute in timpul crizei. La finele anului 2011, dezvoltatorii ofereau spre vanzate circa 48.000 de locuinte, 77% din oferta fiind in constructie. Numarul de case noi a crescut cu circa 37.500 de unitati (25%) din 2010.

In ciuda situatiei dificile de pe piata din ultimii ani, autorii studiului spun insa ca pe termen lung piata constructiei de locuinte va deveni puternica, in principal datorita perspectivelor de crestere economica din regiune si a diferentei mari dintre stocul de locuinte si numarul de locuitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri