"Este o piata a chiriasilor", asa incep, de cele mai multe ori, discursurile consultantilor imobiliari care se ocupa cu inchirierea spatiilor de birouri. Si unul dintre cele mai relevante exemple in demonstrarea acestei afirmatii este Oracle Romania, subsidiara producatorului american de software Oracle Corporation.
In 2004, Oracle se muta in cladirea de birouri Europe House din Piata Victoriei, cunoscuta ca fiind sediul Orange. Cinci ani mai tarziu, odata cu livrarea Floreasca Business Park, Oracle parasea Piata Victoriei pentru Floreasca, unde mai avea deja un sediu inchiriat, Oracle Tower, o cladire mai veche pe care o ocupa din 2006 si din care va pleca la finalul anului viitor.

Oracle a facut istorie pe piata de birouri inca din 2004, an in care sediul din Europe House a fost nominalizat in cadrul Anualei de Arhitectura, clasandu-se pe locul al doilea la sectiunea amenajari interioare. "Scopul urmarit in amenajarea spatiului de birouri Oracle Romania a fost imbunatatirea calitatii mediului de lucru al angajatului prin forma dar mai ales prin culoare si prin contactul cu obiectele de design, o atmosfera placuta si luminoasa si, nu in ultimul rand, ambitia de a obtine solutii inovatoare", spunea in 2004 arhitecta Anda Manu, cea care s-a ocupat de sediul Oracle din Piata Victoriei.

Pariul pe Floreasca, inceput in 2006 si continuat in 2009

In 2009, Oracle si-a mutat sediul din Piata Victoriei in cladirea Floreasca Business Park (sau Floreasca 169A), dezvoltata de Portland Trust in apropiere de statia de metrou Aurel Vlaicu, devenind, cu o suprafata de circa 7.300 mp, cel mai mare chirias al cladirii.

In vara anului 2010, Oracle a devenit cel mai mare chirias din zona Floreasca-Barbu Vacarescu, dupa ce a inchiriat 7.000 mp in cladirea Nusco Tower. In plus, la finalul anului trecut, Oracle si-a extins biroul din Floreasca 169A cu circa 400 mp, preluand spatiul ocupat de consultantul imobiliar The Advisers/Knight Frank.

In total, in prezent, Oracle ocupa in Floreasca-Barbu Vacarescu o suprafata de 22.000 mp, in trei cladiri: Oracle Tower, Floreasca 169A si Nusco Tower. La finalul lui 2013 insa, Oracle va "iesi" din cladirile Floreasca Tower si Oracle Tower pentru a se muta in cladirea Floreasca Park, cel mai nou proiect al Portland Trust.

Chirii de 5 mil. euro/an

Dezvoltatorul britanic Portland Trust a inceput recent constructia a doua cladiri, dintre care una va fi ocupata integral de Oracle, cu o suprafata preinchiriata de 20.000 mp. Astfel, Oracle isi va consolida birourile in Floreasca-Barbu Vacarescu, pastrand doar spatiul din Nusco Tower si ajungand la circa 27.000 mp inchiriabili.

La o chirie medie de 16 euro/mp, practicata des in zona Floreasca-Barbu Vacarescu si confirmata de Robert Neale, seful Portland Trust, cheltuielile lui Oracle cu birourile ar ajunge, dupa livrarea Floreasca Park, la circa 5 milioane de euro pe an.

Ramane doar de vazut cine va ocupa cei peste 14.000 mp pe care Oracle ii va lasa liberi, in contextul in care, desi in prezent rata de neocupare din Floreasca-Barbu Vacarescu se apropie de zero, la finalul anului, austriecii de la Raiffeisen evolution vor finaliza cele doua cladiri, Sky Tower si FCC Office.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri