In urmatorii trei ani vor aproape 754.000 mp de spatii de birouri din Bucuresti vor face obiectul reinnoirilor si renegocierilor de contracte de inchiriere, potrivit unui studiu publicat de departamentul de evaluari si consultanta din cadrul Colliers Romania.
Studiul Colliers arata ca peste 90.000 mp din suprafata de 754.000 mp sunt reprezentati de contractele de inchiriere care vor expira in 2012, in contextul in care durata medie a unui contract pe piata de birouri este de cinci ani. [Citeste si Birourile, la fel ca piata muncii dinainte de criza: Chiriasii negociaza la 2 capete]

In 2013 si 2014, suprafata totala a spatiilor de birouri care ar putea fi eliberate va creste, ca o consecinta a expirarii contractelor incheiate in perioada 2006-2008. Astfel, este foarte probabil ca o mare parte dintre clientii ale caror contracte expira in 2012, 2013 sau 2014 sa incerce sa valorifice oportunitatile din piata, sustin consultantii de la Colliers.

“Printre companiile care ar putea cauta sa isi relocheze birourile se numara cu precadere cele care ocupa in prezent spatii ce nu corespund standardelor calitative ale cladirilor de clasa A, sau care, in conditiile modificarii unor premise de business, vor dori fie sa isi consolideze operatiunile intr-o singura cladire, fie sa isi extinda suprafata de lucru, pentru care actualul proprietar nu poate oferi solutii valide”, a declarat Daniela Popescu, senior associate in cadrul departamentului de evaluari si consultanta din cadrul Colliers International Romania.
Companiile ale caror birouri sunt situate in regiuni greu accesibile vor cauta, cel mai probabil, sa se mute in cladiri aflate in apropierea statiilor de metrou, in ciuda unui nivel al chiriei mai mare.

Cine nu are unde sa se mute, prelungeste contractul

Un alt posibil scenariu vizeaza tendinta chiriasilor de a opta pentru reinnoirea contractului in spatiul existent, in lipsa unor alternative mai avantajoase, care sa acopere bugetul de reamenajare pe care il presupune relocarea. In ultima perioada, insa, dezvoltatorii au ales sa ofere bugete de amenajare ca stimulent in procesul de atragere a noilor chiriasi, mai spun cei de la Colliers.

Alaturi de spatiile de birouri care vor deveni vacante in urma expirarii contractelor de inchiriere, in urmatorii trei ani vor fi livrate noi proiecte in Bucuresti, totalizand peste 200.000 mp, cu precadere in zonele semi-centrale, unde au fost anuntate deja peste 170.000 mp de birouri noi.

Potrivit Colliers, in prezent circa 128.000 mp de birouri se afla in constructie, aproape 45.000 mp urmand sa fie livrati in 2012. Anul viitor va fi livrata o suprafata similara de spatii de birouri noi, in timp ce suprafata cumulata a proiectelor anuntate pentru livrare in 2014 depaseste 100.000 mp.

In acest an insa, singurul proiect a carui constructie deja este Floreasca Park, unde Oracle a preinchiriat deja 20.000 mp din cei 37.500 mp ai proiectului.

Ramane de vazut ce alti dezvoltatori vor reusi sa obtina finantare pentru a incepe un proiect sau daca cineva este capabil sa inceapa dezvoltarea exclusiv cu fonduri proprii.

Foto: Europe House, cladire livrata in Piata Victoriei in 2002


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri