In primul semestru al anului, Romania a inregistrat cel mai scazut nivel al volumului de investitii din primul semestru din 2005 pana in prezent.


In primele sase luni ale lui 2012 au fost incheiate doar doua tranzactii, in valoare de 55 de milioane de euro, respectiv vanzarea fabricii Nokia de catre producatorul De’Longhi si cumpararea complexului City Business Centre din Timisoara de catre NEPI, arata raportul despre piata investitionala din S1 2012 al CBRE Romania.

Tara nostra ramane in continuare o piata atractiva, dar lipsa finantarii si problemele din zona Euro au determinat cresterea riscului investitional in perioada analizata, mentioneaza raportul. In Europa Centrala si de Est volumul investitional cel mai ridicat a fost inregistrat in Rusia si Polonia.

„Piata din Romania este inca atractiva pentru investitorii straini pe fondul diferentei inregistrate la nivelul randamentelor prime in comparatie cu tarile vecine din Europa Centrala si de Est. Lipsa finantarii si problemele din zona Euro au condus insa la un nivel scazut al volumului de investitii in prima jumatate a anului, determinand cresterea riscului investitional, o incetinire a procesului decizional si marirea timpului de finalizare a unei tranzactii”, a declarat James Heyworth Dunne, head of capital markets and valuation department CBRE Romania.

Vanzarea complexului City Business Center din Timisoara catre fondul de investitii sud – African New Europe Property Investment (NEPI) a reprezentat cea mai mare tranzactie din intervalul ianuarie – iunie 2012. In prezent, complexul de birouri City Business Center este inchiriat unor companii precum: IBM, PwC, Vodafone, Alcatel-Lucent, BCR, Deloitte si Microsoft. Proiectul include si doua cladiri de birouri, una dintre ele aflandu-se inca in constructie. NEPI este un jucator foarte activ pe piata din Romania, in portofoliul sau aflandu-se, pe langa cladiri de birouri, centre comerciale si spatii de depozitare si logistica.

Cea de-a doua tranzactie incheiata in S1 2012 a fost vanzarea fabricii Nokia (35.000 mp) din judetul Cluj pentru suma de 10 milioane de euro producatorului de electrocasnice De’Longhi. Noul proprietar are in plan inceperea productiei in toamna acestui an.

Randamentele prime s-au stabilizat in Romania pe cele trei piete: retail (centre comerciale si spatii de strada), birouri si industrial. Pe segmentul birouri, randamentul prime s-a stabilizat la 8%, avand la baza ofertele investitorilor de pe piata locala, iar in sectoarele retail si cel industrial, s-a mentinut la nivelul de 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite).

In Varsovia, in primul trimestru al acestui an, randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 6,25 %, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a inregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost in Praga, cu 6,50% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial si 6,25 % pentru sectorul retail. Budapesta a inregistrat pe segmentele birouri, industrial si retail, randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

In primul semestru al anului, in Europa Centrala si de Est, Rusia a inregistrat cel mai mare volum investitional, de peste 900 milioane de euro, urmata de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, si Cehia cu aproximativ 180 milioane de euro.

In Romania, primele sase luni ale anului au fost dominate de alegerile locale si de continuarea reformelor pentru mentinerea stabilitatii economice. Obiectivele Bancii Nationale a Romaniei si ale Fondului Monetar International (rata inflatiei, respectiv deficitul bugetar) au fost atinse si sunt in continuare monitorizate atent pana la sfarsitul acestui an. In luna mai rata inflatiei a fost de 1,79%, in timp ce nivelul maxim stabilit de BNR pentru 2012 este de 3%, iar rata dobanzii de referinta a scazut cu 0,25% in fiecare luna din ianuarie pana in martie, valoarea actuala fiind de 5,25%. Potrivit Eurostat, cheltuielile cu investitiile in ianuarie 2012 au fost de 2,5 miliarde de lei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri