Sediul Hostway Romania nu este central, fiind amplasat in apropierea statiei de metrou Piata Iancului, insa cladirea este noua, moderna si, dupa o investitie de 20.000 de euro pentru transformarea spatiului, a devenit “locul perfect” pentru desfasurarea activitatii celor peste 35 de angajati ai companiei.
Hostway Romania, companie de hosting, s-a mutat in noul sediu de la capatul autobuzelor/trolebuzelor 104, 69, 300 sau 86 la inceputul anului trecut. Compania va mai angaja anul acesta 13 oameni pe diferite functii, spune, intr-un scurt interviu pentru wall-street.ro, Flaviu Radulescu, seful companiei.

Cei 13 noi angajati vor ocupa pozitii tehnice, de marketing, biiling sau suport. “E greu sa gasesti oameni tehnici foarte buni in perioada aceasta. Majoritatea sunt deja angajati si e greu in plina criza sa ii convingi sa «schimbe taberele»”, spune Radulescu, subliniind insa ca romanii sunt foarte tehnici si talentati.

Compania detine trei etaje din cladire, echivalentul a circa 600 de metri patrati. “Cand ne-am mutat aici era open space, insa am dorit sa modificam, sa redecoram”.

Multinationala are peste 28.000 de clienti gazduiti pe infrastructura din Romania. “Spre deosebire de multi dintre concurenti, noi folosim servere cu procesoare Xeon si nu i3, i5 sau i7 care sunt procesoare pentru desktop-uri/laptop-uri. Serverele noastre au preturi ridicate, de peste 2000 de euro, si functioneaza 24 de ore din 24 intreg anul. Practic nu ne putem permite «sa pice» nici macar un minut cand avem clienti ca eMag”, spune Radulescu.

Hostway spera ca anul acesta sa inregistreze afaceri mai mari cu 30-40% fata de anul precedent
, bazandu-se in special pe noi servicii lansate recent. Practic, compania ar putea genera anul acesta venituri de circa 1,3-1,4 milioane euro.

“In decembrie anul trecut, am lansat un serviciu prin care poti cumpara un server dedicat si pe care il poti avea in doar 20 de minute. Pretul este de circa 160 euro/server/luna, pret in care sunt incluse si servicii adiacente. De asemenea, anul acesta am lansat serverele custom si pe 15 martie, un serviciu de cloud computing”, spune Radulescu.

Pe de alta parte, compania ar putea renunta la serviciul de blogging Blogway.ro. “Fiind un produs de masa, daca nu reusesti sa strangi multi clienti, nu se justifica. Multi clienti au platit pentru un an sau doi gazduirea insa intre timp «s-au lasat de blogging» si nu au mai platit. Rata celor ce renunta la blog este mult mai ridicat decat rata celor ce renunta la gazduirea pe servere a businessului lor. Inca nu ne-am hotarat ce decizie vom lua privind Blogway – poate vom oferi clientilor alternativa de a cumpara domeniul pe numele lor urmand sa transferam serviciul pe alte servere, inca ne gandim”, spune Radulescu.

O problema cu care se confrunta industria de hosting din Romania este faptul ca, spune seful Hostway, romanii sunt “buni de toate” si isi gazduiesc singuri, pe servere rudimentare construite in casa, site-urile si proiectele. “Atunci cand firmele vor intelege ca a avea un server propriu este deseori mai scump decat a externaliza aceste procese, atunci si piata va evolua”.

O alta problema a pietei din Romania este numarul mic de domenii inregistrate. Astfel, conform ROTLD, autoritatea in domeniu, in aprilie anul trecut erau inregistrate 528.000 de site-uri cu extensia .ro. Prin comparatie, in Germania erau peste 14,3 milioane de site-uri inregistrate (.de), in Marea Britanie peste 9,3 milioane, Olanda – 4,3 milioane sau Franta aproape 2 milioane.

Principalii concurenti ai Hostway sunt Romtelecom sau GTS Telecom.

BIROU DE COMPANIE este o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri