Pana la sfarsitul anului am putea asista la o noua inchidere de centru comercial, spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, care amintesc de recenta inchidere a proiectului Armonia, detinut de fondul de investitii Immofinanz in Arad.

Raport de piata

Recent, fondul de investitii Immofinanz a anuntat transformarea centrului comercial Armonia Arad, cu o suprafata de 43.000 mp dintr-un oras cu o acerba competitie, intr-un parc logistic. "Este cea de-a doua inchidere de centru comercial din Romania, dupa Armonia Braila (ambele dezvoltate de RED), dar pana la sfarsitul lui 2012 ne asteptam la cel putin inca o inchidere de centru comercial", se arata in raportul companiei Jones Lang LaSalle (JLL).

In prezent, centrul comercial Liberty Center din Sectorul 5 al Capitalei este executat silit, fiind scos la vanzare printr-o licitatie publica pentru datorii neachitate catre trei banci si online pe siteul avocatului Gheorghe Piperea.

Jucatorii din fashion, precauti cu extinderile

Retailerii de confectii au devenit destul de precauti cu expansiunea retelelor si se concentreaza mai curand pe optimizarea acestora. “Selectia noilor locatii are la baza atat performantele centrelor comerciale, cat si premiza ca in urmatorii unu-trei ani ne asteptam la deschiderea unui numar mic de centre comerciale. In incercarea de a-si limita pierderile, multi retaileri intra pe piata locala prin franciza, dar suntem de parere ca, pe termen mediu, vom asista la schimbarea acestui model, ajungand la magazine detinute integral de catre compania mama”, se mai arata in raport.

Consultantii Joes Lang LaSalle mentioneaza intrarea pe piata locala in trimestrul al doilea a retailerului polonez CCC, care si-a deschis primul magazin in galeria comerciala Feeria din Bucuresti, dar a anuntat ca intentioneaza sa ajunga la o retea de 15 magazine in primul de functionare.

Chiriile au ramas stabile

Chiriile prime (pentru spatii de 100 mp, cu o vitrina de 8 m) ale centrelor comerciale au ramas cuprinse tot intre 65-70 euro/mp/luna. Chiriile prime ale unitatilor stradale au scazut usor pana la nivelul de 60-65 euro/mp/luna ca urmare a numarului mare de unitati stradale disponibile in prezent.

In ceea ce priveste stocul modern de spatii comerciale, la nivel national acesta era estimat la sfarsitul primului semestru la 2,31 milioane de mp, dintre care 775.000 mp sunt in Bucuresti.

In a doua jumatate a acestui an este asteaptata finalizarea la nivel national a cinci-sapte centre comerciale, insumand 130.000 mp. Majoritatea proiectelor in dezvoltare sunt de talie mica, in cele mai multe cazuri fiind ancorate de un hipermarket.

Cea mai importanta deschidere care va avea loc in al doilea semestru ar trebui sa fie Ploiesti Shopping City, primul centru comercial modern din Ploiesti, oras cu o populatie de circa 200.000 locuitori, se mai arata in raport.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri