Terenurile detinute in Romania de dezvoltatorul imobiliar Ablon Group din Ungaria erau evaluate la sfarsitul primului semestru la 30 milioane de euro, cu 17 milioane de euro mai putin decat la finele anului trecut, astfel ca acestea au ajuns sa valoreze mai putin de 30% din valoarea din 2008.
Valoarea terenurilor achizitionate de Ablon Group in perioada 2007-2008 pentru constructia de spatii de birouri si locuinte a inceput sa se reduca incepand cu 2008, urmand trendul de pe piata imobiliara locala. Astfel, la finele anului 2008 terenurile erau evaluate la 104 milioane de euro, in decembrie 2011 la 47 milioane de euro, iar in iunie 2012 la 30 de milioane de euro, relateaza Mediafax.

Evaluarea pentru anul 2012 a fost realizata de firma de servicii imobiliare Colliers International si este prezentata intr-un raport al Ablon Group.

Ablon Group detine in Romania sase terenuri, insumand aproape 700.000 de metri patrati, dintre care doua in zona Pipera, unul in Mogosoaia, unul pe Bulevardul Timisoara din Capitala, al cincilea in centrul Capitalei si inca unul in nordul Bucurestiului, in apropierea aeroportului Henri Coanda. Compania intentioneaza insa sa mentina in portofoliu doar 225.000 de metri patrati din suprafata totala detinuta pe piata locala, iar restul de 445.100 de metri patrati ar urma sa fie vandut.

Cel mai mare proiect al grupului este un complex de birouri in nordul Bucurestiului, investitie estimata in 2008, la anuntarea proiectului, la 280 de milioane euro.

Ablon a blocat insa toate investitiile din Romania pana cand conditiile pietei se vor imbunatati, dupa ce incepuse lucrarile la complexul Sunset Residences din Drumul Taberei. Dezvoltatorul intentiona sa construiasca zece blocuri cu circa 2.000 de locuinte, in urma unei investitii de 160-170 milioane de euro, dar lucrarile au fost oprite inca din 2009.

In raport se mentioneaza ca dezvoltarile grupului din Romania raman inghetate pana la imbunatatirea conditiilor pietei.

Dezvoltatorul este controlat in proportie de 28,62% de omul de afaceri maghiar Uri Heller, fondatorul companiei, in timp ce 24,31% din capital este detinut de Volksbank Group. Alti actionari sunt Franklin Templeton Investments - 8% si mai multe fonduri de pensii si de investitii.

In total in regiune Ablon detine 1,24 milioane de metri patrati in 23 de amplasamente din Budapesta, Praga, Bucuresti, Varsovia si Gdansk, unde sunt programate dezvoltari de proiecte. In plus, grupul are 15 proiecte finalizate, in Budapesta si Praga, totalizand 200.000 mp.

Portofoliul de active este evaluat la 389 de milioane de euro, in scadere cu 95 milioane de euro fata de finele anului trecut. Grupul a raportat venituri de 14,3 milioane de euro comparativ cu 15 milioane de euro in semestrul corespunzator din anul trecut.

Ablon a inregistrat in perioada analizata pierderi nete de 75 milioane de euro, fata de un rezultat negativ de 2,3 milioane de euro cu un an inainte, pe fondul scaderii valorii proprietatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri