26 Septembrie 2012

O plecare de bun augur: Bilant in Tetarom, la jumatate de an dupa inchiderea Nokia



Afacerile si investitiile atrase anul acesta de parcul industrial Tetarom au avut o evolutie „spectaculoasa”. Oficialii Tetarom SA, compania care administreaza parcul, au povestit pentru Wall-Street.ro cum a evoluat business-ul si ce planuri de investitii exista.

Ca business, Tetarom SA este profitabila, iar cifra de afaceri a fost intr-o continua crestere in ultimii ani. Potrivit informatiilor de pe ministerul de finante, Tetarom SA, compania care administreaza parcurile industriale a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de circa 5 mil. lei si un profit de peste 300.000 lei, in crestere fata de 2010.

Cum au evoluat afacerile in acest an?„Evolutia afacerilor in acest an a fost una spectaculoasa iar rezultatele vorbesc de la sine.La inceputul anului, ne pregateam pentru plecarea companiei Nokia, in luna martie. Insa in aceeasi luna, am semnat contractele cu Bosch si De´Longhi. Astazi, suntem in negocieri cu celebra firma italiana Battistero, dar si cu alti clienti si scoatem la licitatie ultimele 44 de ha din parcul Industrial Tetarom III”, au spus oficialii Tetarom SA.

Terenurile din parcurile industriale sunt date sub forma de concesiune pe o perioada de maximum 99 de ani.

Chiar daca oficialii Tetarom spun ca tinta companiei nu este neaparat maximizarea profitului, cresterea vine de la sine in conditiile in care „cererile investitorilor depasesc oferta noastra de teren si spatii”.

„ Scopul infiintarii parcurilor industriale a fost si ramane in continuare sustinerea economiei locale si regionale, dezvoltarea pe orizontala a acesteia si crearea de locuri de munca bine platite pentru forta de munca inalt calificata oferita de absolventii universitatilor din Cluj-Napoca cat si pentru cea necalificata”, au adaugat reprezentantii Tetarom.
Investitii totale de peste 150 mil. euro in Tetarom III In prezent, activitatea in parcul Tetarom III, unde isi avea fabrica si productorul de telefoane mobile Nokia, este intensa.

In Tetarom III, grupul Bosch construieste un nou centru de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitati electronice de comanda destinate industriei auto. Intr-o prima etapa, cea care se va incheia la sfarsitul anului 2013, sunt prevazute investitii de 77 de milioane de euro. Cladirile construite vor acoperi 38.000 mp, iar productia ar trebui sa inceapa la mijlocul lui 2013.

De asemenea, grupul italian De'Longhi, cel care a preluat activele Nokia, a inceput amenajarea halei care se transforma in unitate de productie de aparate electrocasnice si electronice. Investitia in dotarile cu echipament ale halelor este de 30 de milioane de euro.

In Tetarom III exista contracte semnate cu inca doua companii locale, Transcarpatica (confectii metalice) si Imperial (productie energie fotovoltaica), spun oficialii Tetarom.

„Compania Battistero, cu care suntem momentan in negocieri, doreste 28 ha in parcul industrial de la Jucu, pe care sa isi ridice unitatea de productie unde vor fi create peste 500 de locuri de munca. Valoarea investitiei pentru unitatea de productie este estimata la 50 de milioane de euro. Valoarea totala a investitiilor din Tetarom III este de peste 157 milioane euro, iar numarul locurilor de munca nou create pe perioada nedeterminata se ridica la peste 1.500”, au mai spus reprezentantii parcului industrial.
Planuri de extindere- investitii de zeci de mil. euro 1.Extinderea Parcului Industrial Tetarom I (prin fonduri structurale, pe Axa POR 1) ca parte a PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbana), alaturi de Consiliul Judetean Cluj.

Date proiect:

• Extindere si modernizare infrastructura
• Constructia a 3 cladiri (spatii productie si birouri) si a unui incubator de afaceri de 3.000 mp.
• Valoare proiect: 15.225.985 euro

2.Extinderea si dezvoltarea Parcului Industrial Tetarom II (spatii dedicate productiei si cercetarii)

3.Extinderea si dezvoltarea Parcului Industrial Tetarom III cu aproximativ 100 ha.

4.Un nou Parc Industrial Tetarom IV (85 ha) in Comuna Feleacu

Date proiect

• Industrial, voltaic si logistic
• Finantat prin fonduri structurale, pe Axa POR 1, ca parte a PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbana), alaturi de Consiliul Judetean Cluj.
• Valoare proiect: 12.064.947 euro.

5.Parc Stiintific (10- 50 ha)

„Dorim sa construim un Parc Stiintific dupa modelul celui din Hagenberg - Austria, in parteneriat cu IASP (Asociatia Internationala a Parcurilor Stiintifice)”, spun oficialii Tetarom.

Cititi si materialul Cum a devenit Clujul, mecca productiei industriale



Citeste si