AFI Europe a finalizat deja prima cladire de birouri de langa mallul AFI Palace Cotroceni si va demara in curand contructia celei de-a doua. Ce planuri are in continuare compania si ce impact va avea deschiderea asupra business-urilor din mall.
AFI a mai implementat modelul mall-birouri in Republica Ceha, prin proiectul Palace Flora, unde birourile erau amplasate chiar deasupra centrului comercial.

“Exista o sinergie buna intre cele doua componente. In Palace Flora, in weekend-uri, cand traficul in mall era mai mare, se folosea si parcarea de la birouri. In AFI Cotroceni nu se va intampla asta, insa cu siguranta fiecare persoana care va lucra in zona de birouri va intra cel putin o data pe zi in mall sa cumpere ceva”, a declarat pentru wall-street.ro, David Hay, CEO al AFI Europe in Romania.

Circa 1.000 de persoane vor lucra in prima cladire de birouri din AFI, atunci cand va fi inchiriata integral, iar oficialii dezvoltatorului asteapta venituri din chirii de 2,3 mil. euro pe an.

AFI are in plan sa finalizeze o data la un an- un an si jumatate cate o cladire din cele 5 pe care AFI Park ar urma sa le cuprinda. Investitia pentru prima cladire a fost de 19,5 mil. euro, iar pentru cea de-a doua va fi usor mai mare.

AFI este in negocieri pentru a obtine finantare pentru cea de-a doua cladire de birouri cu UniCredit, banca finantatoare si pentru AFI Park 1.

Discutii pentru finantare exista si pentru mallul pe care compania il dezvolta in Ploiesti si a carui constructie a inceput in luna mai a acestui an, insa pentru moment nu s-a incheiat niciun contract, desi gradul de preinchiriere al centrului comercial este de peste 60%.

“Este mai greu sa obtii finantari pe retail, comparativ cu zona de office”, spune Hay, care mentioneaza ca oricum trebuie sa te inarmezi cu rabdare ca dezvoltator pentru a obtine bani de la banci.

Diferenta dintre retail si office este datorata si gradului de risc mai mare din retail ca urmare a dimensiunilor mai mari ale proiectelor, a investitiilor superioare si a numarului mai mare de chiriasi.

“Pentru a obtine finantare, in principiu trebuie sa fii deja clientul bancii si trebuie sa fii si un client bun”, mai spune Hay.

Chiar daca finantarile bancare sunt mai greu de obtinut, Hay spune ca prefera varianta bancilor in defavoare unui joint venture.

“Nu luam in prezent in considerare parteneriate cu alti investitori, preferam finantarea bancara unde sunt foarte clar trasate limitele, pe cand cu un partener pot aparea discutii sau neintelegeri pe parcurs”, a mai spus Hay.

Despre chiriile spatiilor de birouri, Hay spune ca sunt stabile. De asemenea, seful AFI este increzator ca acum, dupa finalizare primei cladiri in termen, potentialii chiriasi vor avea mai multa incredere in proiect.

Pentru prima cladire de birouri, oficialii AFI sunt increzatori ca spatiul de 11.000 mp va fi inchiriat integral pana la finalul anului. Pana acum, circa 70% din suprafata este ocupata.

Chiria pe ante-contracte a fost de 14 euro pe mp, in timp ce de acum incolo, o data cu finalizarea cladirii, se va semna pentru 15 euro pe mp.

Noua cladire de birouri va avea in jur de 15.000 mp inchiriabili, fiind cu circa 3.000 mp mai mare decat prima cladire.

Pentru mallul AFI Palace, compania are ca prioritate in urmatoarea perioada sa promoveze mai mult zona de fashion din centrul comercial.

“Suntem deja cunoscuti ca Mega Fun, acum trebuie sa fim si ca Mega Fashion. Fata de acum 2 ani avem mai multe branduri de fashion. Discutam si de marketing, dar si de faptul ca incercam sa aducem retailer puternici de fashion in centrul comercial”,mai spune Hay.

AFI Palace este inchiriat in prezent in proportie de 97%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri