Sky Tower, turnul de 137 m, care a devenit cea mai inalta constructie civila din Romania, va fi finalizat complet pana la finalul acestui an, urmand sa isi primeasca primii chiriasi. Pana acum, insa, ritmul semnarii contractelor de inchiriere nu a fost atat de alert ca cel al constructiei, unde in medie pentru ridicarea structurii s-au petrecut doar 5 zile pe etaj.

Pana acum, un singur contract de inchiriere major a fost semnat,cu Raiffeisen Bank, institutie care indirect este proprietarul turnului, prin compania Raiffeisen Property International, si care de altfel a si finantat constructia.

Oficialii proprietarului spun ca mai sunt semnate cateva contracte pentru suprafete mai mici.

Astfel, cladirea care are peste 41.000 de mp este in prezent ocupata sub 25%.“Ne asteptam ca pana la finalul lui 2013 sa avem ocupat mult peste 50% din cladire, iar pana la jumatate lui 2014, cladirea sa fie inchiriata integral. Va dura pana vom umple turnul, nu ne asteptam sa se intample maine, dar suntem rabdatori”, a declarat Karl-Maria Pfeffer, CEO al Raiffeisen Property International.

Pana acum, sunt ocupate de Raiffeisen etajele cuprinse intre nivelul 2 si 7, inclusiv, adica cele care au printre cele mai mici chirii, daca luam in considerare faptul ca Pfeffer a spus ca la etajele inferioare valorile pentru care se inchiriaza spatiile sunt de circa 14 euro pe mp, in timp ce la etajele superioare, unde exista si cea mai impresionata panorama, nivelul pretului urca pana la niveluri similare cu cele din perioada de boom, ajungand la 25 euro pe mp.

Avand in vedere marja chiriilor, o data ce cladirea va fi complet ocupata, valoarea incasarilor ar urma sa se apropie de 10 mil. euro, ordin de marime confimat si de CEO-ul proprietarului.



Se vor gasi chiriasi? Pfeffer, ca si alti proprietari de cladiri de birouri care au demarat constructia unor noi proiecte, se bazeaza pe faptul ca multe din contractele mai vechi de inchiriere semnate in anii trecuti vor ajunge la maturitate, iar multe din aceste companii vor dori sa isi relocheze sediile.

“Contracte pentru 600.000 de mp de birouri vor ajunge la maturitate in urmatoarea perioada”, spune Pfeffer.

Pe acesti potentiali clienti mizeaza insa multe alte cladiri de birouri, competitia nefiind deloc una usoara.

Sky Tower face parte din proiectul Floreasca City Center, care mai cuprinde si o cladire mai mica de birouri, FCC Office. Raiffeisen Bank a inchiriat complet FCC Office si etajele 2-7, inclusiv, din Sky Tower. Raiffeisen ar urma sa inceapa sa se mute in aprilie anul viitor. In birourile din Sky Tower si FCC Office, o cladire mai mica de birouri, parte a aceluiasi proiect, vor lucra 2.300 de angajati ai banci. In prezent, angajatii Raiffeisen au sediile in 4 cladiri de birouri diferite.

Un proiect investitional de peste 100 milioane de euro al Raiffeisen Property International, Sky Tower a fost finalizat la nivel de structura in iulie 2012, urmand ca pana la finele anului sa fie incheiate si toate lucrarile interioare de amenajare. Cladirea cu o inaltime de 137 de metri si 37 de etaje este cea mai inalta constructie civila din Romania.

In prezent lucrarile de amenajare interioara au ajuns la etajul 26. Agentul de inchiriere al cladirii este CBRE Romania.

La etajul 36 sau 37 al cladirii va fi amenajat un restaurant, in prezent existand negocieri cu un operator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri