A devenit, discret, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania, unde a cumparat, in ultimii ani, sute de hectare de teren. Acum, Nicolae Ratiu vrea sa se extinda in turism si retail. Afacerile sale de pe piata locala sunt estimate la peste 100 de milioane de euro.

A ajuns pentru prima oara in Romania in 1990, la varsta de 42 de ani. A venit sa aduca democratia, dupa cum povesteste razand. Nicolae Ratiu isi aminteste ca tatal sau, Ion Ratiu, avea o vorba atunci cand era intrebat cum poti face o mica avere in Romania: Aduceti o avere mare si, in timp, se va face mica.... Asa a si fost, spune Nicolae Ratiu, pana prin 1996 1997. Ajuns doar de cateva luni in tara, la inceputul lui 1990, cu gandul de a investi intr-o tipografie, s-a lovit imediat de realitatile crunte din acele vremuri. Utilajele care urmau sa deserveasca tipografia si care costasera vreo 300.000 de dolari, depozitate in subsolul Teatrului National, au fost distruse de ortaci la una dintre mineriadele din acel an. A adus alte utilaje, a deschis tipografia si ziarul Cotidianul, care au costat, la acea vreme, cam un milion de dolari. In urmatorii zece ani, familia Ratiu n-a mai investit decat in ziar si tipografie. Mai mult, in mai putin de un an, se va da drumul unei noi tipografii, o investitie de noua milioane de dolari.

Desi in Anglia sau Scotia familia Ratiu facuse o traditie in a investi in imobiliare, a trebuit sa treaca un deceniu de la Revolutie pentru a plasa banii in acest sector si in Romania. De ce abia in anul 2000? Pentru ca n-am avut o mare incredere in titlurile de proprietate. In valabilitatea lor. Au fost asa de multe povesti daca este clar sau nu cine e proprietarul, ca nu am vrut sa ne complicam, explica Nicolae Ratiu.

Prima mare investitie imobiliara a fost nu in zonele in care s-au inghesuit mai toti cei interesati de terenuri, gen Pipera sau Baneasa, ci in comuna Bolintin. Acolo a cumparat si comasat, acum sase ani, peste 160 de hectare de teren, pe care il scoate treptat la vanzare. Primul client a fost compania Reinhart, care a cumparat acolo anul trecut 17,5 hectare de pamant, cu cinci milioane de euro. A urmat grupul american Prologis, care luna trecuta i-a platit lui Nicolae Ratiu zece milioane de euro pentru 28 de hectare de teren pe care va construi un parc logistic. Lucrurile nu se vor opri aici, pentru ca deja sunt discutii si cu alte companii care vor sa cumpere teren la Bolintin, tot pentru a construi depozite. In afara de acest lot de teren de langa Bucuresti, Ratiu a mai cumparat pamant si in alte zone din tara. Cat teren detine acum in Romania? Nu stiu.

Daca intrebi pe cineva cati bani are si poate sa-ti raspunda inseamna ca nu este foarte bogat, raspunde omul de afaceri, dupa care, totusi, spune ca este vorba de sute de hectare. Sunt si proiecte in faza de negociere. Vindem, cumparam... Am investit in tara probabil mai mult de 20 de milioane de euro in terenuri, estimeaza el. De ce terenuri? Pentru ca nu se mai construiesc terenuri. Vrem sa si vindem, dar sa si dezvoltam proiecte, spune fiul fostului lider taranist. Care adauga ca doar terenul de la Bolintin valoreaza acum cam 60 de milioane de euro.

Una dintre companiile omului de afaceri construieste in Bucuresti, in vecinatatea parcului Carol, 145 de apartamente de lux, pe un teren cumparat cu cativa ani in urma. Se lucreaza deja la proiectul care va costa peste 30 de milioane de euro si care va fi gata in toamna anului viitor. Mai avem si un mic shopping center. Am cumparat o parte din complexul Favorit (din cartierul bucurestean Drumul Taberei - n.r.). Aici, achizitia si modernizarea au costat cam 2,5 milioane de euro. Vor urma si alte centre comerciale de dimensiuni mici, in Bucuresti, dar si in alte orase din tara.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23643&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri