Consolidarile companiilor se numara printre principalele tendinte de pe piata de birouri, firme din domeniul bancar, IT&C, dar si media, mutandu-si sediul si aducand integral sau partial operatiunile sau diviziile in aceeasi cladire. Tendinta aduce pe termen mediu o crestere a competitiei intre cladiri mai vechi de pe piata si cladiri nou livrate.

Una dintre cele mai recente consolidari de pe piata este mutarea MEC, MediaCom si Mindshare, trei companii membre ale GroupM Romania, parte din WPP, cel mai mare grup de comunicare la nivel mondial, in cladirea Aviatorilor Plaza.

Incepand din luna octombrie, cele 3 companii ocupa etajele 3,4 si 5 ale cladirii livrate in toamna acestui an in Piata Charles de Gaulle. Din totalul de 3.000 mp inchiriabili in Aviatorilor Plaza, circa 1.500 vor fi ocupati de noii chiriasi, in timp ce spatiul inca disponibil va permite o eventuala extindere sau aducerea in viitor a altor companii din grup, spun oficialii The Advisers/Knight Frank, compania care a intermediat tranzactia.

“Putem afirma ca trendul consolidarilor se extinde si in lumea publicitatii, urmand o tendinta generala care a inceput odata cu decizia chiriasilor din domeniul bancar si IT&C de a-si aduce toate operatiunile sub un singur acoperis” spune Horatiu Florescu, CEO & Presedinte The Advisers/Knight Frank.

"In urma consolidarilor anuntate, o serie de spatii de buna calitate vor fi eliberate in cladiri reper situate mai ales in zona centrala. Avand in vedere suprafetele mari disponibile acum in aceste cladiri, pe termen mediu vom fi martorii unei concurente intre acestea si livrarile noi din ultimele 9 luni” a adaugat Florescu.

Constructiile noi incepute, pentru care s-au semnat pre-inchirieri, sunt principalii beneficiari ai tendintei de consolidare a operatiunilor companiilor multinationale. Exemplele notabile de proiecte noi aflate in constructie includ Floreasca Park, o investitie de 70 de milioane de euro a dezvoltatorului Portland Trust, care a construit si vandut proiecte precum Opera Center, Baneasa Business Park si Floreasca 169, dar si Green Gate, cladire cu o suprafata totala inchiriabila de 30.000 de metri patrati, dezvoltata in zona de centru-vest a Capitalei.

Astfel, gigantul IT Oracle a pre-inchiriat peste 20.000 de metri patrati in Floreasca Park, in vederea consolidarilor operatiunilor din Romania, in timp ce compania TeamNet a contractat in Green Gate o suprafata de peste 8.000 de metri patrati. Ambele tranzactii au fost intermediate de The Advisers/Knight Frank, agentul exclusiv de inchiriere pentru cele doua cladiri.

Raiffeisen si Unicredit sunt alte companii care au ales sa isi consolideze operatiunile, lasand libere aproape jumatate din suprafata cladirii Charles de Gaulle Plaza.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Dedeman cumpara cladirea de birouri The Office de la NEPI si Sandor