Etica, profesionalismul si transparenta sunt calitati care exista la un nivel foarte redus pe piata romaneasca, a declarat Troy Javaher, managing director al Jones Lang LaSalle, pentru wall-street.ro.
Pentru fiecare cifra sau zvon care circula pe piata este foarte important sa fie inteleasa intreaga poveste specifica din spatele fiecarui deal, iar acest lucru necesita informatii directe, corecte si obtinute la timp - ceea ce este foarte rar pe piata locala, spune Troy Javaher, managing director al companiei Jones Lang LaSalle Romania.

Piata de consultanta se indreapta in doua directii, potrivit lui Javaher.

“Pe de o parte, sunt brokerii care au ramas ca nivel de mentalitate in 2004 si se bazeaza doar pe introduceri-simplele prezentari initiale, si care au grad scazut de transparenta si care sunt surprinsi cand dezvoltatorii, investitorii sau chiriasi nu ii platesc. De ce ar trebui sa ii plateasca? Valoarea introducerilor in piata de azi este minima si desi acesti brokeri vor continua sa existe intotdeauna, va fi din ce in ce mai dificil pentru ei sa fie platiti pentru aceasta activitate, mai ales ca multi din clientii lor, precum dezvoltatorii, si-au internalizat activitatile de inchiriere sau extindere”, considera seful JLL.

Pe de alta parte, in opinia lui Javaher, pe piata va fi o nevoie mai mare pentru consultanta profesionista si transparenta. “Clientii, indiferent de tipul lor (chit ca sunt dezvoltatori, investitori sau chiriasi)- sunt constienti de capcanele si problemele care exista in piata si chiar isi doresc acest nivel ridicat de dedicare si profesionalism. Desi absolut toata lumea in aceasta piata vorbeste mult de etica, transparenta si profesionalism, exista, din pacate, un nivel foarte redus din aceste calitati pe piata de consultanta. Pentru cei care pot intr-adevar sa livreze valoare adaugata si profesionalism exista cerere pentru aceste servicii”, considera Troy Javaher.

Totusi, chiar si in aceasta zona, comisioanele pe care agentiile le pot primi pentru serviciile lor vor continua sa fie sub presiune, considera seful JLL, care adauga ca agentiile se vor lupta in continuare sa atinga cifrele din trecut, iar asta va pune si mai multa presiune pe companiile mai slabe. “Prin urmare vor urma noi consolidari pe piata”, este de parere Javaher.

Cat despre evolutia fiecarui sector imobiliar in parte, seful JLL nu vede o revigorare in adevaratul sens al cuvantului nu va exista pe niciun segment. “Asta nu inseamna ca nu se vor intampla evenimente pozitive pe piata, exista multe oportiunitati si tranzactii in derulare”, mai spune seful JLL.

Finantarea ramane o probleme importanta a pietei imobiliare, iar in opinia lui Javaher proiectele secundare sunt pus si simplu scoase din discutie cand vine vorba de obtinerea fondurilor pentru dezvoltare.

In ceea ce priveste finantarea, variante alternative vor incepe sa apara, in opinia lui Javaher. Totusi, el considera ca numarul cererilor de refinantare va fi urias in perioada urmatoare peste tot in Europa, nu doar in Romania. “Reducerea datoriilor este realitatea si va fi dureroasa pentru multi din aceasta piata. Chiar si proiectele prime se zbat sa obtina finantare, cele secundare vor fi pur si simplu excluse din discutie”, a declarat Javaher.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri