Piata rezidentiala urmeaza sa treaca printr-o reajustare, nu poate continua sa fie dominata de constructia unor spatii locative de sub 25-30 mp alocati unei persoane, considera Ali Ergun Ergen, CEO al Anchor Grup, companie care a investit in imobiliarele din Romania peste 300 mil. euro.
Ergen a povestit pentru wall-street.ro cum vede evolutia pietei imobiliare din acesta an, la ce se asteapta in viitor, dar si care sunt in opinia sa principalele probleme din domeniu.

„Evolutia pietei a fost aparent contradictorie in 2012. Am asistat la scaderea nivelului de investitii si a tranzactiilor semnificative, dar si la intrarea in insolventa a unor proiecte rezidentiale si de retail. De celalta parte insa s-a simtit o crestere a numarului de tranzactii pe segmentul de inchiriere rezidential (firesc in contextul in care multi consumatori au renuntat la achizitia unui imobil) si inchiriere de spatii de birouri. De asemenea am sesizat o crestere a apetitului comerciantilor si clientilor finali pentru produse de retail excelente”, spune Ergen, care a adaugat ca anul acesta s-a observat o intensificare dezvoltarii pe segmentul birouri, cu finalizare in 2013 - 2014.

De altfel, Ergen a declarat recent ca este posibil ca Anchor sa reia constructia celei de-a doua cladiri de birouri din Bucuresti, de langa mallul Plaza Romania, a carei dezvoltare a fost blocata in 2009.

" Piata de birouri este unul dintre segmentele de pe piata imobiliaracare se misca, iar zona in care este pozitionata cladirea noastra este una cautata, mai ales de firmele din domeniul IT. Avem finantare, avem toate autorizatiile si estimez ca in urmatoarele 3-6 luni vom incheia si primele contracte de inchiriere, iar dupa 8-9 luni sa livram imobilul", declara, anterior, Ali Ergun Ergen (foto), directorul executiv al Anchor Grup.

Despre piata rezidentiala, un alt segment pe care Anchor Grup este prezent, prin proiectul InCity Residence, Ergen spune ca va exista o reajustare.

„Piata rezidentiala urmeaza sa treaca printr-o reajustare – momentan, motorul il reprezinta in mod majoritar oamenii de afaceri locali, care se adreseaza exclusiv zonei accesibile in principal prin programul Prima Casa. Piata nu poate continua sa fie dominata de constructiia unor spatii locative de sub 25 - 30 mp alocati unei persoane”, considera managerul.

Ce pune stavila investitiilor in domeniu?

„Nimeni nu investeste pe un orizont de zeci de ani – fie ca se crediteaza, fie ca trebuie sa amortizeze o investitie – fara sa simta ca opereaza intr-un mediu stabil. Lipsa de predictibilitate a determinat multi actori ai pietei imobiliare sa amane sau sa renunte la achizitii si proiecte noi”, spune seful Anchor.

„ Noi avem incredere ca pe termen mediu si lung piata se va stabiliza, consideram ca exista premise bune pentru anumite proiecte si de aceea am si demarat investitii de zeci de milioane de euro”, a adaugat Ergen, referindu-se la modernizarile mallurilor Plaza Romania si Bucuresti Mall, anuntate in acest an.

Compania va demara anul viitor proiectele de modernizare care presupun investitii totale de 50 mil. euro.

Procesul de modernizare, care va presupune si largirea suprafetei inchiriabile cu circa 20%, atat prin extinderi, cat si prin reconfigurare a spatiului deja existent, va demara in Plaza Romania in primavara anului viitor, iar la Bucuresti Mall cateva luni mai tarziu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri