Spatiile industriale au devenit in ultimul timp centrul atentiei agentilor economici cu putere mare de investitie. Desi se prefigura inca din 2004 pregatirea pietei pentru dezvoltare, abia anul trecut au inceput sa apara spatii logistice de mari dimensiuni. Cererea pentru spatii industriale va fi din ce in ce mai mare datorita operatorilor logistici care activeaza in acest moment pe piata.

Ca urmare a programului amplu de investitii, au inceput sa apara spatii logistice de mari dimensiuni precum Cefin Logistics Park, Mercury Logistic Park, Atlas Business Park sau Prologis Bucharest Park, toate localizate in Bucuresti.

Legislatia in vigoare prevede o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un astfel de spatiu logistic. Din iunie 2004, Ministerul Administratiei si Internelor acorda titlul de parc industrial la cererea solicitantului pe o perioada de mimimum 15 ani, insa exista o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca terenul destinat unui proiect imobiliar de o asemenea anvergura.

Terenul trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 10 ha, sa ofere acces la un drum national sau european si sa fie racordat la infrastructura utilitatilor publice, dezvoltatorul luandu-si obligatia de a indeplini toate conditiile prinvind protectia mediului. De asemenea, cel care solicita titlul de parc industrial trebuie sa aiba terenul in proprietate sau in folosinta de cel putin 30 de ani, excluse fiind terenurile care fac obiectul unor litigii.

Pentru ca tot mai multi dezvoltatori de proiecte cauta terenuri cu o suprafata cat mai mare, Bucurestiul si zonele limitrofe, cerute cu preponderenta de fondurile de investitii imobiliare, care regleaza piata din Romania, se dovedesc a fi neincapatoare pentru cerintele actuale ale pietei.

Comasarea terenurilor in suprafetele solicitate de investitori s-a dovedit a fi o ocazie buna pentru cei care isi doresc sa investeasca in activitati de productie si depozitare, sa se orienteze catre suprafetele de teren agricol din tara.

Un milion de euro, investitie in parcul industrial din Hunedoara

O astfel de investitie este reprezentata si de Parcul industrial din municipiul Hunedoara, a carui suprafata totala este de 19 hectare, in 26 de parcele. Pana in prezent, fluxul de investitii se ridica la aproximativ un milion de euro, a declarat, la inceputul acestei saptamani, directorul companiei Parc Industrial, Mihail Klutsch, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, in parcul industrial au investit deja patru firme, o companie italiana si trei firme romanesti. Compania italiana are o unitate de productie de componente electronice pe o suprafata de 4.000 de metri patrati si firmele romanesti au concesionat fiecare cate o parcela de cate 4.000 de metri patrati, pentru a fabrica constructii metalice, din PVC si materiale de constructii, dupa cum a precizat Klutsch.

Conform documentatiilor legale de intentie sau angajament, numarul persoanelor juridice care isi vor desfasura activitatea in parcul industrial trebuie sa fie de cel putin 5, iar in urma dezvoltarii activitatilor specifice, acestia au obligatia de a crea intr-o perioada de cel mult 3 ani, un numar total de minim 300 noi locuri de munca.

Conform sursei, in parcul industrial din Hunedoara au fost investite 44 de miliarde de lei vechi, din diferite surse, pentru realizarea infrastructurii. "De la AVAS au venit 16 miliarde de lei pentru parcul industrial, pentru realizarea infrastructurii acestuia. Acesti bani provin din pretul obtinut de stat din vanzarea combinatului siderurgic din Hunedoara. Alte 20 de miliarde de lei au fost investite de catre Consiliul Local Hunedoara, iar alte opt miliarde de lei sunt de la Ministerul Administratiei, prin programul Parcuri industriale", a mai adaugat Klutsch.

Facilitati pentru dezvoltatorii de parcuri industriale

Pentru constituirea si dezvoltarea unui parc industrial se acorda o serie de facilitati, conform legislatiei privind constituirea si functionarea parcurilor industriale.

- scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, pentru asocierea care detine titlul de parc industrial;

- deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor realizate in parcul industrial, pana la 31 decembrie 2006, pentru investitii in constructii sau reabilitari de constructii si in infrastructura interna si de conexiune la reteaua publica privind utilitatile;

- exceptarea de la plata taxelor pentru terenurile si cladirile din parcurile industriale;

- reducerea de impozite acordate de administratia publica locala pe baza de hotarari ale consiliilor locale sau judetene in a caror raza se afla parcul industrial respectiv, pentru bunurile imobile si terenurile transmise in folosinta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri