Stagnarea este cea mai adecvata descriere a pietei, in conditiile in care in afara de cateva proiecte noi si 5-7 dezvoltatori, in imobiliare nu se mai intampla prea multe, spune David Hay, CEO al AFI Europe.
Finantarea ramane principala problema a pietei, iar schimbari majore in disponibilitatea bancilor de a acorda imprumuturi nu sunt asteptate nici anul viitor, fie care este vorba de dezvoltarea unor proiecte noi, fie ca discutam de piata de investitii.

“Bancile vor oferi finantare doar pentru un numar limitat de clienti selectati, clienti actuali ai bancilor care au resurse financiare puternice, o istorie buna cu banca, si care pot demonstra ca au proiecte foarte bune din toate punctele de vedere, cum ar fi localizarea, proiectarea, standardele ridicate, un numar mare de pre-inchirieri, chiriasi seriosi, si capacitati bune si foarte bune de gestionare a activelor. Bancile inteleg astazi ca adevaratul test pentru orice proiect incepe dupa ziua de deschidere, atunci cand dezvoltatorul trebuie sa dovedeasca bancii si pietei rezultatele de afaceri”, mai spune Hay.

Pe piata sunt, insa, potrivit lui Hay oportunitati, in special pe segmentele proiectelor noi de birouri mici si mijlocii de clasa A, un numar mic de proiecte rezidentiale (in jur de 100 de unitati), dar si pentru un numar limitat de hypermarketuri.

“Exista, deasemenea, potential pentru dezvoltarea unor mall-uri in unele cartierere ale Bucurestiului, cu suprafete inchiriabile cuprinse intre 25.000 si 30.000 metri patrati, care se poate executa doar de catre dezvoltatori experimentati si cu o reputatie buna”, mai spune seful AFI Europe.

O usora revigorare exista insa pe segmentul de birouri.

„Vedem o continuare a imbunatatirii foarte lente si atente de pe piata de birouri, ceea ce s-a simtit in ultimele cateva luni, in special in cererea din sectorul IT”, spune Hay.

“2012 a vazut o dezvoltare minora in segmentul birourilor, in special datorita relocarii bancilor finantatoare (Unicredit si RZB) si a cresterii activitatii din sectorul IT, care este singura schimbare semnificativa in domeniu, in opinia sefului AFI, companie care anul acesta a finalizat prima cladire de birouri din proiectul AFI Park.Stimulentele guvernamentale (subventii pentru recrutari si pentru companii noi) pot si vor continua sa accelereze expansiunea sectorului IT”, a adaugat Hay.

Cat despre piata rezidentiala, seful AFI nu vede o schimbare majora, referandu-se atat la cerere si oferta, dar si la dezvoltarea unor proiecte rezidentiale de amploare. „Ne asteptam la mai multe proiecte falimentare, luate de banci, cumparatori oportunisti care vor sa profite de preturile mici”, spune Hay.

Mai multe despre David Hay si planurile AFI in Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri