Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost extins de la doi ani la trei ani, printr-o ordonanta de urgenta aprobata, miercuri, de Guvern.
In document se arata ca Ministerul Dezvoltarii Regionale a constatat ca 42% dintre unitatile administrativ teritoriale au in continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani, relateaza Mediafax.

"In urma analizei facute de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului se constata ca 42% din unitatile administrativ teritoriale au in continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani, iar dintre acestea doar 25% au hotarare de consiliu local de prelungire a termenului de valabilitate", se arata in documentul care modifica Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Potrivit actului normativ, fiecare unitate administrativ teritoriala va trebui sa isi actualizeze periodic, la maximum zece ani, planul urbanistic general, in functie de evolutia previzibila a factorilor sociali, geografici, economici, culturali si a necesitatilor locale.

Termenul de zece ani va putea fi prelungit cu maximum trei ani, prin hotarare a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pana la intrarea in vigoare a planului urbanistic general actualizat.

"Prevederile ordonantei introduc pe de o parte facilitati pentru autoritatile locale prin asigurarea unor termene suplimentare in care documentatiile de urbanism care nu au fost inca actualizate sa sprijine investitiile locale, dar pe de alta parte impun limitarea acestor facilitati in timp, pentru a nu se ajunge in situatia in care primariile vor avea dificultati in implementarea proiectelor cu fonduri europene in perioada 2014 - 2020 din cauza lipsei documentatiilor de urbanism legale necesare", potrivit notei de fundamentare.

Astfel, planurile de urbanism generale elaborate si aprobate pana in anul 2003, pentru care a fost initiata procedura de achizitie a elaborarii/actualizarii, pot ramane in vigoare in urma aprobarii unei noi hotarari a consiliului local/ Consiliului General al Municipiului Bucuresti pana la data aprobarii noii documentatii, dar nu mai tarziu de 30 decembrie 2014.

In cazul celor elaborate si aprobate pana in anul 2003 pentru care nu a fost initiata procedura de achizitie a elaborarii sau actualizarii, termenul limita este 30 decembrie 2015.

Comunele sau orasele care au sub 10.000 de locuitori fac exceptie de la aceste prevederi. In cazul acestora, legislatia prevede ca in situatia in care de la aprobarea planului urbanistic general nu au intervenit schimbari in dezvoltarea unitatii administrativ-teritoriale care sa justifice actualizarea, cu minimum 18 luni inaintea datei de expirare a valabilitatii acestuia primarul va demara procedura de prelungire a valabilitatii prin hotarare a consiliului local, cu avizul prealabil al arhitectului-sef al judetului.

In situatia obtinerii avizului favorabil, primarul va propune consiliului local prelungirea valabilitatii planului urbanistic general pentru o perioada de maximum trei ani de la data expirarii acestuia. In caz contrar, primarul solicita inceperea procedurii de achizitie a serviciilor de actualizare a documentatiei de urbanism.

Autorii proiectului arata ca neadoptarea unor masuri urgente in vederea reglementarii situatiei prezentate va avea un impact negativ asupra dezvoltarii "armonioase si durabile" a teritoriului national si ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a activitatii autoritatilor administratiei publice de specialitate, multe din acestea ajungand in imposibilitatea de a mai emite autorizatii de construire, in lipsa documentatiilor de urbanism legale.

"De asemenea, avand in vedere rolul pe care aceste documentatii il au in asigurarea conditiilor de dezvoltare durabila, competitivitate economica si fundamentare a proiectelor ce vor fi finantate in perioada 2014 - 2020, perioada pentru care Comisia Europeana accentueaza importanta dimensiunii teritoriale si a existentei unor strategii integrate, este necesar sa se asigure termene suficiente in care autoritatile locale sa elaboreze si actualizeze documentatiile de urbanism", potrivit sursei citate.

Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul a suferit in timp numeroase interventii, cea recenta fiind Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.7/2011, act care se afla in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala.

OUG 7/2011 a urmarit in principal corectarea deficientelor din domeniul urbanismului, masurile vizand, printre altele, limitarea derogarilor de la Planul urbanistic general si a utilizarii abuzive a terenurilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri