12 Mai 2006

Studiu: Cererea pentru spatii de depozitare este in crestere



ProLogis lider mondial in dezvoltarea spatiilor de depozitare si distributie si Capgemini, unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de servicii de Consultanta,Tehnologie si Outsourcing, au anuntat rezultatele studiului realizat cu privire la cerintele europene in materie de spatii de depozitare si distributie.
Studiul si-a propus sa analizeze tendintele majore ale retelelor de aprovizionare din Europa si impactul pe care acestea il vor avea in viitor in proiectarea spatiilor de depozitare. Studiul s-a desfasurat in toamna anului 2005 si a inclus atat interviuri calitative, cat si sondaje realizate pe Internet, cu mai mult de 200 de transportatori si Furnizori de Servicii Logistice (FSL).

Iata care sunt tendintele majore identificate in cadrul studiului in ceea ce priveste retelele de aprovizionare si spatiile de depozitare:

Extinderea pietei europene nu genereaza o miscare majora a centrelor de distributie catre tarile central si est europene in curs de dezvoltare. In schimb, mai multe centre de distributie sunt create in tarile din zonele central si est europene. Un al doilea val de extindere este asteptat in tari precum Rusia, Slovacia, Ucraina si Romania.

Cerintele tot mai mari cu privire la calitatea serviciilor conduc la scurtarea timpului de productie si a intervalului de distributie, ceea ce sporeste presiunea asupra companiilor din domeniu de a satisface clientii. Astfel, apare o cerere crescuta pentru spatii de depozitare amplasate in locatii strategice, apropiate pietelor cu o mare accesibilitate pentru transport.

Spatiile de depozitare isi schimba functionalitatea – acestea nu mai servesc doar depozitarii ca in trecut, ci se transforma in locatii “cross–dock” care ofera servicii cu valoare adaugata clientilor. Acest lucru influenteaza cererea in sectorul imobiliar industrial avand in vedere ca, in viitor, companiile vor avea nevoie de mai multe usi de acces pentru incarcare-descarcare si lumina naturala in cladirile spatiilor de depozitare. De asemenea, normele de siguranta si sustenabilitate cresc cerintele referitoare la caracteristicile de constructie a locatiilor.


Volatilitatea crescuta a cererii clientului si a cerintelor referitoare la servicii necesita o oferta de spatii de depozitare caracterizate de flexibilitate, atat in ceea ce priveste amplasarea, cat si marimea. Din ce in ce mai mult, transportatorii si furnizorii de servicii logistice inchiriaza spatiile de depozitare pe baza unor termeni contractuali flexibili.

Depozitele de distributie trebuie sa fie amplasate in locatii premium. Imbunatatirea proprietatilor industriale invechite si transformarea lor in locatii strategice pot ajuta acele piete unde spatiul de depozitare este limitat.

Bert Angel, Senior Vice-Presedinte si Manager de Servicii Globale pentru ProLogis Europa a declarat: “Acest studiu demonstreaza ca furnizorii din sectorul imobiliar industrial trebuie sa inteleaga in permanenta ceea ce este important pentru transportatori si pentru FSL in cadrul retelelor lor globale de aprovizionare. Proiectarea unui depozit care sa corespunda cerintelor de constructie nu mai este in prezent suficienta.”

Potrivit lui Roy Lenders, Vicepresedinte Capgemini, “Extinderea pietei central si est europene combinata cu cerintele crescute pentru nivelul serviciilor obliga companiile sa isi regionalizeze propriile retele de distributie. In timp ce isi stabilesc noi Centre de Distributie, companiile se vor concentra tot mai mult pe acele locatii din apropierea pietelor si pe spatiile de depozitare cu locatii usor de inchiriat.



Citeste si