10 Ianuarie 2013

Prognoza imobiliara pe 2013: la ce se asteapta marii jucatori



Marile companii de consultanta si dezvoltari imobiliare au spus pentru Wall-Street.ro ce asteapta de la 2013. Tu ce parere ai?

Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group

Estimam pentru 2013 o evolutie liniara a pietei, in conditiile unui fond intern stabil si coerent. Cuvantul de ordine pentru 2013 ar trebui sa fie in continuare prudenta, fara a se intelege prin aceasta o stare de pasivitate si lipsa de actiune. Pe anumite segmente de piata, exista oportunitati de business si cred ca anul viitor vom asista la anuntarea si debutul unor proiecte noi de investitii. In 2013, vom vedea progresand proiectele pragmatice, bazate pe planuri de business realiste si pe finantari solide.

David Hay, CEO AFI Europe Romania

Sperand ca nu vor fi schimbari majore in situatia economica din UE, ne asteptam ca 2013 sa fie similar anului 2012. In ce priveste dezvoltarea in perioada urmatoare, avand in vedere ca finantarea nu va fi cu adevarat disponibila, ne asteptam sa vedem doar cateva proiecte comerciale noi, in principal proiecte de birouri mici si mijlocii cu o proportie mare de pre-inchiriere sau proiecte finantate 100% din fondurile proprii ale dezvoltatorului. Nu ne asteptam sa vedem o dezvoltare majora in ceea ce priveste deschiderea mall-urilor, cu exceptia unor hypermarketuri si a unor galerii mici.

Eduard Zehetner, CEO Immofinanz Group

Romania ramane o zona cu un imens potential imobiliar, dar care mai are de recuperat. In contextul economic actual, dezvoltatorii imobiliari au inghetat numeroase proiecte, insa nu au parasit piata locala, datorita perspectivelor bune. Romania este una dintre pietele noastre de baza din regiune. Profitul operational obtinut in aceasta tara reprezinta aproape o treime din EBIT la nivelul intregului grup (...) Este necesar un program sustinut de stimulare a economiei pentru ca piata imobiliara sa inceapa din nou sa creasca.


Ali Ergun Ergen, Anchor Grup

Cel mai probabil va fi flat market, insa este greu de estimat. Romania are in continuare un deficit de locuinte comparativ cu nevoia,
piata de birouri este una foarte activa, iar pe cea de retail este loc de crestere. Singurul lucru care lipseste momentan este increderea,spune managerul Anchor Grup.

In opinia lui Ergen deblocarea creditarii, despre care tot mediul de afaceri a vorbit in ultimii ani, si o mai mare stabilitate fiscala, ar motiva si consumatorul final si investitorii.

Erata: In Anuarul Wall-Street, Outlook 2013, numele companiei Anchor Grup este scris gresit, dupa titulatura corecta a firmei fiind scris in mod eronat cuvantul Echinox.


Ingo Nissen, managing director Sonae Sierra

Criza economica a determinat stoparea multor proiecte imobiliare, sunt semnale ca piata va incepe sa se dezghete in 2013. Astfel, s-ar putea sa vedem cateva proiecte avansand, avand in vedere ca sunt inca oportunitati de investitii. Un studiu efectuat de noi in parteneriat cu PwC arata ca rata de penetrare a centrelor comerciale este printre cele mai mici la nivel european si se situeaza sub medie.Romania si mai specific Bucurestiul, inca are potential mare de dezvoltare.



Horatiu Florescu, presedinte The Advisers/Knight Frank

In prezent, pe piata de birouri au devenit disponibile cateva produse deosebite si interesante, oferindu-le companiilor sansa de a se muta in niste cladiri bune in care pana acum nu aveau acces, cum este de exemplu, Charles de Gaulle.

Anul viitor va aduce totusi cateva schimbari in ceea ce priveste oferta disponibila pe piata de birouri. Pe langa aceste cladiri landmark deja existente, pe piata urmeaza sa fie livrate cladiri importante aflate momentan in constructie, precum Floreasca Park, Green Gate sau Hermes Business Campus. Unele dintre aceste cladiri vor schimba putin geografia anumitor zone, mai exact le vor pune pe harta ca zone de birouri, asa cum este cazul Green Gate.

De asemenea, zona Barbu Vacarescu-Floreasca se va contura si mai mult, ca urmare a noilor proiecte aflate in constructie, dar si a cladirilor care sunt in plan, ca principala zona de birouri din Bucuresti.

Birourile vor ramane in urmatorii 2 ani locomotiva pietei, dar un alt segment important unde se observa cresteri, cel putin pentru noi, este cel de consultanta, care este al treilea department din companie, dupa birouri si terenuri.


Ilinca Paun, managing director Colliers International

In 2013 piata va fi similara ca volum al cererii si al livrarilor pe office. Uitandu-ne pe calendarul predarilor, 2013 va fi cel mai slab an pe birouri, dar 2014 si 2015 stau mult mai bine, daca luam in calcul numarul proiectelor anuntate. Piata de retail va avea de asemenea o evolutie stabila, dar va exista o usoara scadere fata de 2012 in ceea ce priveste expansiunea retailerilor. In 2013 retailerii nu se vor mai extinde atat de agresiv, avand in vedere ca deja multi dintre ei si-au securizat locatii in anii trecuti.


Oana Iliescu, joint managing director DTZ Echinox

2012 a fost cel mai dificil an pe care l-am traversat pe piata imobiliara, dupa declinul din 2009. Totusi, pe masura ce anul 2012 se incheie, observam ca multe tranzactii avanseaza ceea ce ne determina sa privim cu optimism spre 2013. Nu ne asteptam la surprize - cel putin in prima parte a anului 2013 – ci ne asteptam sa vedem tranzactii care implica aceiasi putini jucatori care sunt deja prezenti pe piata si bancile – care vor continua sa isi valorifice portofoliile neperformante.

Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania

Nu vad o revenire pentru piata locuintelor. Totusi nici preturile nu vor scadea, desi in mod normal blocajele determina scaderi de pret, pentru ca la noi situatia tine de prea multa vreme ca sa mai existe o presiune pe pret. O evolutie pozitiva o au vanzarile la executari silite, unde tranzactiile urmeaza un trend ascendent pe masura ce piata devine mai organizata. Pe masura ce nivelul de organizare al pietei va creste si achizitiile de locuinte executate silit vor evolua pozitiv.

Razvan Iorgu, director general CBRE Romania

Piata imobiliara va ramane concentrata pe retail si birouri, segmente ce sunt in continua dezvoltare si au livrat sau sunt pe cale de a livra unele dintre cele mai reprezentative proiecte din Romania. Doua exemple in acest sens sunt Palas Iasi si Sky Tower. Va continua livrarea de spatii noi, o serie de lucrari de constructie au fost demarate si au ca termen de finalizare anul 2013, precum Floreasca Park. Daca procesul de obtinere de finantare ar deveni mai accesibil, am putea asista la o crestere a numarului de proiecte imobiliare dezvoltate de investitori.

Troy Javaher, managing director Jones Lang LaSalle Romania

2013 va fi un an plin de provocari. Interesul investitorilor fata de Romania este limitat si nu va fi o revenire puternica in 2013. De asemenea, presiunea pe chiriile nete va continua, iar finantarea va ramane un obstacol semnificativ pentru extindere, investitii sau dezvoltare. Mai mult, 2013 va fi anul analizelor si cercetarilor minutioase. Mai simplu spus, trendurile sau analizele de cerere si oferta identificate pe baza unei tranzactii sau doua va fi o greseala uriasa.



Citeste si