Globe Trade Center (GTC) a renuntat sa vanda centrele comerciale detinute la Piatra Neamt, Suceava si Buzau, deoarece dezvoltatorul israelian nu a ajuns la un acord cu investitorul international cu care a anuntat in noiembrie 2012 ca negociaza tranzactia.

"GTC si investitorul international privat au decis sa anuleze tranzactia de vanzare care viza cele trei centre comerciale din Romania. Cele doua parti nu au ajuns la un acord cu privire la termenii finali. GTC analizeaza solutii alternative", au declarat reprezentantii GTC, citati de Mediafax.

In noiembrie GTC a anuntat ca va vinde unui investitor privat international cele trei mall-uri, centre comerciale care s-au confruntat cu dificultati in ultimii ani din cauza scaderii vanzarilor, valoarea tranzactiei fiind estimata la 6-7 milioane de euro.

"GTC a scos aceste proprietati la vanzare si a decis sa se concentreze doar pe proiectele de retail de dimensiuni mari din cauza modificarii conditiilor de pe piata si costurilor relativ mari de operare pentru activele mici", au adaugat reprezentantii GTC.

Fiecare dintre cele trei proprietati are suprafete nete inchiriabile cuprinse intre 10.000 si 14.000 metri patrati, iar tranzactia trebuia sa fie incheiata in primul trimestru al anului 2013.

Investitiile totale in cele trei mall-uri s-au ridicat la 65 de milioane de euro, potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor companiei. Finantarea a fost sustinuta de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Raiffeisen si s-a ridicat la circa 30 de milioane de euro.
GTC estima ca din vanzarea celor trei mall-uri ar fi inregistrat o pierdere de 19 milioane de euro.

Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzau, in septembrie 2008, investitie de circa 20 milioane de euro, iar cateva luni mai tarziu, in primavara anului 2009, a fost inaugurata Galleria Suceava, in urma unei investitii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamt a fost deschisa la inceputul lunii septembrie 2009. Investitia a fost de 20 de milioane de euro.

GTC detine si mallul Galleria din Arad, inaugurat in 2011.

Cele patru mall-uri din Romania erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfarsitul anului 2011, iar valoarea acestora s-a diminuat in primele sase luni din 2012 cu 12 milioane de euro, la 72 milioane de euro. Mall-urile totalizeaza 69.000 metri patrati, cu o rata de ocupare de 89%.

GTC a mai construit in Romania proiectele de birouri Europe House, America House si City Gate, toate in Bucuresti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Primul tribunal din mall: Judecatoria Buzau, chirias in Galleria