Mastodontii comunisti, mare parte pe butuci, au inceput sa-si stranga fiarele si se pregatesc de mutare. In Bucuresti, peste 15% din suprafata orasului este acoperita de poluatori industriali. Terenul ramas liber este vanat de investitori pentru demararea unor proiecte-gigant.
Potrivit normelor Uniunii Europene, zonele industriale din interiorul oraselor vor fi mutate, ulterior aderarii, in extravilanul localitatilor. Moratoriul incheiat cu europenii ne obliga ca in decursul a 13 ani sa mutam toata industria in afara oraselor. Locul furnalelor va fi luat de zgarie-nori, care vor aduce un plus fondului locativ si spatiilor de birouri existente. Fabricile au inceput sa vaneze terenurile din afara orasului de pe acum, profitand de pretul redus al acestuia in comparatie cu spusele agentilor imobiliari, care prevad o crestere a preturilor la terenurile din extravilan in urmatoarea perioada.

Potrivit analistilor imobiliari, aceste miscari vor duce la scaderea preturilor la locuintele de langa fabrici, din cauza santierelor care vor fi incepute o data cu stramutarea, precum si a standardelor ridicate pe care le aduc noile blocuri. "Atat timp cat pe terenurile fostelor fabrici se vor dezvolta proiecte rezidentiale si presiunea asupra preturilor va fi din ce in ce mai mare, acestea se vor reduce. Vorbim insa de proiecte competitive, de calitate si de o chestiune de lunga durata. Stramutarea fabricilor in afara oraselor se va accentua, probabil, dupa integrarea in UE, cand normele de mediu vor fi si mai aspre, iar unitatile poluante (industria grea, metalurgica) vor trebui mutate", considera Costel Alecu, directorul Departamentului spatii industriale si comerciale al Regatta.

Fabricile actioneaza in consecinta

Primele semne de neliniste din partea reprezentantilor de fabrici din Bucuresti au inceput sa apara. Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, ne-a informat asupra unor tranzactii realizate de reprezentantii Electromagnetica Bucuresti cu privire la achizitionarea unor terenuri din afara inelului de centura al Capitalei. Electromagnetica Bucuresti se afla pe Calea Rahovei, in apropierea Parcului Sebastian. "Miscarea pe care a facut-o Electromagnetica este buna, pentru ca pretul terenului din extravilan este acceptabil acum. In proces de privatizare mai avem mici fabricute, unde investitorii sunt interesati doar de teren. Tinand cont de faptul ca dupa intrarea Romaniei in UE nu vom mai avea voie sa construim in interiorul orasului, fabricile se orienteaza de pe acum spre o solutie mai buna".

Costel Alecu este de parere ca vom putea asista si la stramutarea platformelor industriale ale Republicii-Faur din Bucuresti, dat fiind faptul ca societatea se afla in proces de lichidare judiciara si o varianta de recuperare a creantelor ar fi vanzarea terenului. El a afirmat ca au fost comercializate mai multe suprafete din terenul platformei industriale, fiind posibila insa, pentru anii urmatori, aparitia unui investitor important care sa achizitioneze cea mai mare parte a suprafetelor. Mai multe firme au cumparat, in ultima perioada, spatii de pe platforma, unde desfasoara activitati de productie sau valorifica hale industriale.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1168

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri