Valoarea portofoliului imobiliar din Europa Centrala si de Est al companiei israeliene GTC s-a redus din 2009 cu peste 500 de milioane de euro, cea mai mare contributie avand-o proprietatile din Romania, care doar anul trecut s-au devalorizat cu aproape 66 milioane de euro.
"GTC a inregistrat o devalorizare a activelor de peste 500 de milioane de euro din 2009, cel mai mult in Romania si Bulgaria. In 2012, devalorizarea a venit in principal de la mall-urile din Romania, Bulgaria si Croatia", se arata in raportul financiar al dezvoltatorului, relateaza Mediafax.

In 2012, activele GTC din Europa Centrala si de Est, regiune in care activeaza, au fost reevaluate in scadere cu 131 de milioane de euro, 73% din suma rezultand din devalorizarea proprietatilor detine in Romania si Bulgaria. Romania cumuleaza jumatate de valoare pierduta de activele GTC anul trecut, respectiv 65,5 milioane de euro.

Pierderile din Romania provin din reevaluarea centrului comercial Galeria Arad, care a pierdut 21 milioane de euro din valoare (la 31 milioane euro), in timp ce valoarea celorlalte proiecte de retail, mall-urile Galeria Piatra Neamt, Suceava si Buzau, s-a diminuat cu 28 de milioane de euro (la 7 milioane euro), acestea fiind in acelasi timp si disponile la vanzare.

Compania mentioneaza ca din cauza conditiilor pietei mall-urile din Romania nu au mai putut sa atraga chiriasi noi si nici sa opereze cresteri de chirii. GTC a fost pe punctul de a vinde mallurile din Piatra Neamt, Suceava si Buzau, insa intelegerea nu a mai fost pusa in practica.

"Galeria Arad are 32.500 metri patrati inchiriabili si o rata de ocupare de 97%. Valoarea de piata a spatiilor de retail din Romania este de 31,308 milioane euro, comparativ cu 84,431 milioane euro in 2011, devalorizare care rezulta din reclasificarea mallurilor Galleria Buzau, Piatra Neamt si Suceava in active disponibile la vanzare, si din ca urmare a scadere valorii Galleria Arad din cauza deteriorarii conditiilor economice din Romania", se explica in raport.

Astfel, portofoliul de proprietati generatoare de venituri al GTC in Romania a fost evaluat anul trecut la 206 milioane de euro, cea mai mare parte fiind reprezentanta de complexul de birouri City Gate Bucuresti.

Complexul de birouri are o suprafata inchiriabila de 47.700 metri patrati, din care 95% ocupata. Valoarea de piata a proiectului a fost stabilita in decembrie la 168,474 milioane euro, comparativ cu 173,594 milioane euro in 2011.

Dezvoltatorul a obtinut anul trecut venituri totale in Romania si Bulgaria de 23,6 milioane de euro, fata de 19,2 milioane de euro in 2011.
Costurile din cele doua tari au totalizat 20,1 milioane de euro, fata de 18,2 milioane de euro in anul anterior. Astfel, rezultatul net din chirii se ridica la 10,7 milioane euro, comparativ cu 9,1 milioane euro in 2011.

Veniturile raportate de companie pe cele zece piete pe care este prezenta in Europa Centrala si de Est au insumat 147 milioane euro, in scadere de la 153 milioane euro cu un an inainte.

GTC mai detine in Bucuresti doua complexuri rezidentiale, Rose Garden si Felicity.

"Ca urmare a scaderii continue a preturilor si a numarului de locuinte vandute in proiectele noi, in 2012 au intrat in insolventa 13 ansambluri rezidentiale. Peste 80% din cerere este reprezentata de consumatori finali, ceea ce dovedeste inca o data dependenta cumparatorilor de pe piata rezidentiala de conditiile de finantare", se arata in raport.

Totodata, GTC are in plan dezvoltarea de alte proiecte, atat rezindetiale, cat si de birouri si de retail, toate in Bucuresti.

In total, proiectele in plan pe piata locala sunt evaluate la 66 milioane de euro si insumeaza peste 400.000 metri patrati.

"In functie de conditiile pietei, GTC ar putea incepe dezvoltarea de noi proiecte in Europa de Sud-Est, unul dintre acestea o cladire de birouri de 32.000 metri patrati in Bucuresti", se mentioneaza in raport.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, langa Piata Presei in Bucuresti, insa inceperea constructiei a fost intaziata din cauza lipsei finantarii.

Compania este activa in Polonia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia si Ucraina, unde la finele anului trecut detinea active de peste doua miliarde de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri