Plasamentele imobiliare aduc profit. Daca piata locala nu este tentanta, sint si oportunitati in alte tari. Creta este o varianta
Inainte de a face demersurile necesare pentru a deveni proprietarul unui imobil in insula din care s-a raspindit civilizatia in mult mai needucatul continent in urma cu aproape trei milenii, cumparatorul, care poate fi considerat chiar un investitor, trebuie sa se documenteze bine. In primul rind, trebuie sa aleaga proprietatea, apoi sa-si verifice conturile. Nu in ultimul rind, trebuie studiate reglementarile legale, deoarece exista diferente sensibile intre achizitionarea unei proprietati in partea continentala a Greciei si cumpararea unui imobil intr-o insula.

Inca un an de dificultati

Orice strain provenit dintr-o tara a Uniunii Europene poate achizitiona proprietati in Grecia ca si cum ar avea cetatenie greaca. Pentru non-greci sau non-europeni se aplica regulile uzuale in materie de achizitii de constructii. Exceptiile apar in cazul regiunilor de frontiera si al insulelor definite prin lege ca fiind zone de margine. Pentru cumpararea unei proprietati in zonele considerate sensibile, solicitantul va alcatui un dosar unde mentioneaza, pe linga datele personale, si scopul acestei achizitii: turistic, resedinta si altele, afirma Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitee Farncophone din Bruxelles. Dosarul va fi analizat de o comisie organizata in fiecare nomarhie (judet) aflata sub incidenta acestei legislatii, iar in unele cazuri de catre Ministerul Apararii. In privinta verificarii uzuale de credite, a regimului de proprietate, legislatia se aseamana cu cea din Romania.

Agentul profesionist

Daca in Romania exista o reticenta in ceea ce priveste angajarea unui broker imobiliar, in cazul in care se achizitioneaza o proprietate in strainatate, acesta este foarte util. Se poate apela la Certified International Property Specialist. Exista parteneri in aproape toate tarile, iar tranzactia se desfasoara mult mai repede, spune Liviu Ureche, detinator al acestei certificari.

Avocatul si Internetul

Se poate cauta proprietatea dorita si pe Internet. Apoi urmeaza contactarea agentiei imobiliare, care trebuie sa cunoasca detaliile sederii pentru a facilita contactul dintre parti. Un depozit de 10% din pretul proprietatii este in mod normal necesar pentru semnarea acordului preliminar. Daca proprietarul anuleaza vinzarea dupa semnarea unui precontract, depozitul se returneaza, plus o penalitate egala cu valoarea acestuia. Daca cel care renunta este cumparatorul, depozitul nu-i mai este returnat. Tranzactia include taxe si comisioane estimate la 13-15%.

Pamint pe euro

Preturile terenurilor din Insula Creta concureaza cu cele din Romania. Astfel, cu cel mult 500 de euro poti achizitiona un metru patrat de teren in zonele muntoase ale insulei. Cei care prefera zonele mai apropiate de mare, dar mai izolate de oras, pot achizitiona un metru patrat cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de euro. Pretul terenurilor creste o data cu apropierea acestora de zonele urbane, de complexurile turistice mari, dar si de sursele de apa. De exemplu, un metru patrat la periferia orasului Heraklion costa intre 1.100 si 1.500 de euro, iar in centrul orasului poate ajunge la 2.000 de euro sau chiar mai mult.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5352&art=6&cHash=898b886ee1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri