Impozitarea cu 85% a veniturilor obtinute de “samsari” nici nu va determina scaderea numarului de vanzari de drepturi litigioase si nici nu ii va avantaja pe fostii proprietari. Acestia din urma vor fi nevoiti sa accepte sume de bani mai mici, in timp ce contractele vor mentina, probabil, ca vanzarea s-a facut conform numarului de puncte avut.
"Spre exemplu, un proprietar al carui bun a fost evaluat la 100.000 de puncte (adica echivalentul a 100.000 de lei) chiar daca va primi o mica parte din aceasta suma, va accepta sa precizeze in contract faptul ca pretul incasat este de 100.000 de lei. In caz contrar, tranzactia nu s-ar mai incheia iar el nu ar mai primi in acest moment nicio suma de bani, ramanand sa astepte multi ani de acum inainte", mentioneaza oficialii Asociatiei pentru Proprietate Privata.

"Samsarii nu vor plati impozit pentru ca nu realizeaza vreun venit: cumpara cu 100.000 de mii de lei un bun de 100.000 de lei!", se mai mentioneaza in apelul asociatiei.

Apelul asociatiei vine in contextul in care, spun oficialii organizatiei, proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania propune termene lungi de solutionare a notificarilor si mentine procedura prin care dosarele de despagubiri sunt plimbate de la o autoritate administrativa la alta pentru ca, intr-un final, ceea ce a hotarat o institutie sa fie invalidat de catre o alta.

"Daca ne referim la termene, ne intrebam cum vor putea autoritatile sa le respecte daca insusi premierul nu-si onoreaza promisiunile facute public? In sedinta de guvern din data de 13 martie, Victor Ponta a afirmat: “astazi proiectul va fi afisat pe site-ul ANRP pentru a fi supus dezbaterii publice”. Publicarea s-a facut a doua zi la ora 21.00, insa dezbaterea publica nu este permisa nici acum. Ne intrebam ce intelege executivul printr-o dezbatere publica daca nimeni nu vrea sa asculte si parerile celor care vor suporta in primul rand consecintele unei legislatii defectuoase si ineficiente", spun oficialii Asociatiei.

Asociatiile de proprietari constituite in Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari Expropriati din Romania au solicitat imediat dupa publicarea proiectului de lege sa fie organizate discutii publice cu autoritatile implicate in elaborarea legii. "Nu am primit niciun raspuns, ceea ce ne determina sa apreciem ca nu exista consultare publica desi potrivit guvernului ne aflam in perioada in care legea se afla in “plina” dezbatere publica", spun asociatiile.

"Suntem santajati, in raport cu termenul impus de CEDO, sa adoptam o lege redactata in graba fara niciun fel de consultare publica prin procedura asumarii raspunderii. Fara a avea o situatie cu date exacte despre cuantumul cererilor de retrocedare ramase nesolutionate Guvernul lanseaza, aproape la intamplare, cifra de 8 miliarde de euro care ar mai trebui platita proprietarilor cu titlu de despagubiri. Dupa ce initial guvernul precedent a lansat alte sume (21 de miliarde de euro si apoi 16 miliarde de euro) care nici acestea nu aveau o acoperire reala, algoritmul aritmetic care a dus la concluzia ca cifra de 8 mld este cea reala este cel putin neserios", se mai mentioneaza in apelul Asociatiei pentru Proprietate Privata.

"S-a ajuns la aceasta suma printr-o medie aritmetica. S-a avut in vedere suma totala a despagubirilor acordate pana la un anumit moment, numarul total de cereri solutionate si s-a impartit aceasta suma la numarul de cereri. S-a obtinut o valoare pentru fiecare cerere si apoi aceasta valoare a fost inmultita cu numarul de cereri care a ramas de solutionat si in acest fel s-au obtinut suma de 8 miliarde de euro. De altfel, intr-o dezbatere privind situatia despagubirilor, organizata in noiembrie anul trecut de Grupul de Dialog Social reprezentantii autoritatilor implicate in procesul de elaborare a noii legi au recunoscut ca cererile de despagubire care se afla inca la primarii (si care sunt cele mai multe) nici nu au fost luate in calcul.Acum Guvernul afima ca vrea sa rezolve problema restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist fara insa a sti ce se mai poate retroceda in natura si care este suma totala a despagubirilor care trebuie acordata proprietarilor", se mai mentioneaza in apelul asociatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri